2024. április 19. - Emma

Kisebbségi ombudsman: Megdöbbentő!

Aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője "cigánybűnözésről" beszél - így reagált az MTI megkeresésére pénteken Kállai Ernő kisebbségi ombudsman Szabó Máténak a "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentésére.
2009. április 3. péntek 19:50 - HírExtra
Szabó Máté megsértette az alkotmányt, és erre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet is helyesen hívta fel a figyelmet - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman.
A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa úgy fogalmazott: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". Hozzátette: mindhárom szakombudsman aggodalommal figyeli az állampolgári jogok biztosának elmúlt időszakban történt megnyilvánulásait.

Kállai Ernő az MTI-nek azt is elmondta, visszautasítja a "cigánybűnözés" kifejezés használatát, és ezzel kapcsolatosan már többször megfogalmazta véleményét. Megdöbbentőnek tartja, hogy az alkotmányos jogok védelmezője ilyen módon használja ezt a kifejezést.

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott, a honlapra csütörtökön felkerült interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a +cigánybűnözés+ profilja".

Szabó Máté közlése szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Szabó Máté az MTI-nek küldött csütörtök délutáni közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Aláhúzta: továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását