2024. április 25. - Márk

Az ombudsman visszavonta sértő szavait

"Visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni hogy etnicizálnám a bűnözést" - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
2009. április 3. péntek 22:51 - HírExtra
Közölte: nem voltak ilyen szándékai, "biztos rosszul fogalmaztam (...), elnézést kérek, ha bárkit ezzel megbántottam".

Szabó Máté ugyanakkor azt mondta: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít. Hozzátette: együtt szeretne dolgozni a civil szervezetekkel.

Pénteken hét jogvédő szervezet tiltakozott Szabó Máté ombudsmannak a "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt; többen lemondásra is felszólították; a szakombudsmanok aggodalommal figyelik az állampolgári jogok biztosának megnyilvánulásait.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". Hozzátette: mindhárom szakombudsman aggodalommal figyeli az állampolgári jogok biztosának elmúlt időszakban történt megnyilvánulásait.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, az ombudsman megsértette az alkotmányt, és azt követelte Szabó Mátétól, vonja vissza a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit. Tegye nyilvánvalóvá, hogy az általa mondottak elfogadhatatlanok.

Az Eötvös Károly Intézet közleményében úgy fogalmazott: amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, nincs általános ombudsman.

A Soros Alapítvány áltál 2003-ban létrehozott intézet - amelynek alapító elnöke Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos - szerint Szabó Máté nyilatkozata így nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy "olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója".

A Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményben tiltakozott az ombudsman kijelentés ellen, és úgy fogalmaztak: Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget.

Az ombudsmannal készült interjú megjelenésének napján a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő is kiadott tiltakozó nyilatkozatot.

Szabó Máté az MTI-nek csütörtök délután küldött közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Aláhúzta: továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".

Az állampolgári jogok biztosa a Figyelőnetnek adott, a honlapra csütörtökön felkerült interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a +cigánybűnözés+ profilja".

Szabó Máté közlése szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását