2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megmenekültek a sünik

Huszonhat mentett sünit engedtek szabadon kedden Nagybörzsöny térségében a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai.
2009. március 24. kedd 20:15 - HírExtra
A sünök mindegyike legyengült állapota miatt került az állatkertbe még tavaly, elsősorban azért, mert nem tudták volna átvészelni a telet; volt, amelyik kicsi állat elárvult, az anyukája fűnyíró alá került, s túl kicsi volt ahhoz, hogy ellássa magát - közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az MTI-vel.

Az állatkertben a rendezett körülmények között megerősödtek, s mivel az időjárás megfelelő, eljött az ideje a szabadon engedésüknek. A sünöket több helyen bocsátották útjukra, mivel magányosan szeretnek csatangolni, s igen nagy területet képesek bejárni - tájékoztatott a szóvivő.

Volt, amelyik állatot kicsit noszogatni kellett, mert megszokta a ládában való utazást, de végül mind nekiiramodtak. A sünöket könnyen vissza lehet engedni a vadonba, de a tájékoztatás szerint az állatkertben is jöhettek-mehettek, így nem volt drámai a változás.

A rovarevők rendjébe tartozó sünök természetvédelmi értéke 10 000 forint, védettek, de nem ritkulóban lévő fajról van szó. Sok sünt gázolnak el autóval, és igen gyakori a "máglyahalál" is, amikor ősszel az összegereblyézett avarba búvó állat a tűz martalékává válik. Ősszel tűzgyújtás előtt érdemes átforgatni az összegyűjtött levélkupacot - hívta fel a figyelmet Hanga Zoltán.

A téli álmot alvó sün testhőmérséklete 5 Celsius fok alá süllyed, s az anyagcsere intenzitása olyan mértékben csökken, hogy a téli álmot alvó állat szinte tetszhalott állapotba kerül. Nem a hideg átvészelése a cél, sokkal inkább a táplálékszerzés nehézsége okoz gondot. A sünök a rovarokon kívül földigilisztát, csigákat fogyasztanak a legszívesebben, s többnyire 3-4 hónapot alszanak, de ha enyhébb a téli időjárás, előjönnek - mondta el a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását