2024. április 18. - Andrea, Ilma

A magyar nyugdíjasok nem szeretik az internetet

Az idősek 16 százaléka ül le a számítógép elé, a nyugdíjasoknak pedig csak 4 százaléka.
2009. március 24. kedd 19:45 - HírExtra
Magyarországon most készült először elemzés arról, hogy az 50 év felettiek miként használják az információs és kommunikációs technológiai eszközöket. A mintegy 1400 ember megkérdezésén alapuló, súlyozott reprezentatív felmérés - amelyet az Inforummal együttműködve az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) készített - megállapította, hogy a digitálisan írástudatlannak számítók fele 60 éves vagy annál idősebb, emellett 68 százalékuk inaktív. Ez megdöbbentően alacsony arány az USA-hoz vagy Japánhoz, de az Európai Unió átlagához képest is.

Ezek az irányzatok összeadódnak: akik egyáltalán nem ülnek le a számítógép elé, azok általában már nem dolgoznak, jelentős részük egyszemélyes háztartásban él, többségük alacsony jövedelmű, kevésbé iskolázott és nem városban él.

Dombi Gábor, az Inforum főtitkára emlékeztetett rá, hogy az idén már kilencedik alkalommal rendezik meg májusban az Unoka-Nagyszülő informatikai versenyt, amelyért egyébként 2008-ban az Európai Bizottság aranyéremmel tüntette ki a szervezetet.

Évente 50 ezer idősebb ember vesz részt valamilyen számítástechnikai képzésen, de a 2-8 órás ismeretterjesztés e célcsoportnak felesleges pénzkidobás: alaposabb, nyugodtabb tempójú, közösségteremtést segítő oktatásra és fejlesztésre lenne szükség - tette hozzá.

Az Inforum véleménye, hogy az informatikára, mint a válságkezelés eszközére kell tekinteni. "Nem csupán erkölcsileg elfogadhatatlan Magyarország fele lakosságának digitális leszakadása, de a magyar informatikai és távközlési iparág is szegényebb azzal, ha a 4 millió potenciális fogyasztót nem szólítja meg" - tette hozzá Dombi Gábor, aki, mint kifejtette, korántsem elégedett az informatikai cégek társadalmi áldozatvállalásával.

Az Unoka-Nagyszülő informatikai versenyt - amelyre már lehet jelentkezni - folytatják, de új, bővített formában, amelynek részleteiről a www.50plusz.NET portálon lehet érdeklődni. A versenynek új eleme, hogy szeretnék a könyvtárakat és a teleházakat is bevonni a lebonyolításba.

A portál arra szolgál elsősorban, hogy oktatási anyagokkal, egymást támogató lehetőségekkel vértezze fel az idősebbeket az interneten. Itt mindenki publikálhatja digitális visszaemlékezéseit, amelyek között most vetélkedőt hirdetnek Versenyben az idővel címmel. Azt szeretnék, ha a személyes történelmek publikálása nyomán még több figyelmet kapna az 50 év feletti korosztály és ilyen módon is hozzászokna az internethez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását