2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Most kiderül, miért is nem csökkentik a politikusok számát?

Egyesek kétkamarás Parlamentet akarnak, mások jónak tartják a HVG javaslatát, megint mások csak számokkal dobálódznak. A HírExtra utánajárt, hogy is gondolják ezt a jelenlegi politika erők.
2009. március 19. csütörtök 18:49 - Pásztor Balázs
Így lett 386
Még Antal József javasolta, hogy legyen 152 egyéni választókerületi és 152 listás képviselő. Aztán kiderült, hogy ez a rendszer nagyon aránytalan lenne, így ezt egy 70 fős kompenzációs listával egészítették volna ki - ezzel lett 374. ’89-ben a Parlament képviselői úgy látták, hogy az egyéni illetve független jelölteknek nagyobb szerepet kell adni, ezért a 152 egyénit felemelték 176-ra, és a 70 kompenzációs helyből levettek 12-őt, így lett 386.
A HVG és a Medián közös választási reformot dolgozott ki, pártpolitikától és populizmustól függetlenül, ám a Politicai Capital szerint erre a pártok nem reagáltak érdemben. A HírExtra utánajárt, hogy miért is hallgattak a pártok, és hogy van-e egyáltalán politikai esélye a racionális reformjavaslatnak.

Fidesz: No Comment

Bár a Fidesz sajtóosztályát péntek óta minden nap sikerült elérnünk, és mindig készségesen ígérték is a választ, az csütörtök fél ötig nem érkezett meg szerkesztőségünkhöz. Ha így állnak hozzá a választási reform kérdéséhez is, akkor nem kérdéses kik miatt nem lehet azt meghozni.

MSZP: Arányosítást, de máshogy.

Wiener György, szocialista országgyűlési képviselő szerint a javaslat problémája, hogy a jelenlegi rendszer torzító hatását viszi tovább. Álláspontja szerint a létszám alapkérdés, és a pártok között a fő választóvonal, hogy tovább arányosítsák-e a magyar választási rendszert vagy sem.

Elmondása szerint a kormány amellett van, hogy radikálisabb módszerrel a képviselők száma 199 fő körülre csökkenjen - mivel nagy a társadalmi nyomás a létszám komolyabb lefaragására. Ehhez azonban a vegyes rendszert nem lehet fenntartani (a vegyes rendszerhez a világ minden táján az átlagnál több képviselő kell - a szerk.), így az egyéni jelöltség megszűnne - vagy tiszta egyéni választási rendszert kellene bevezetni (elmondása szerint 240-260 főnél van arra lehetőség, hogy a vegyes rendszer megmaradjon). A kormány törvényjavaslatához egyébként modellszámítás is készült, amely szerint így a világ egyik legigazságosabb rendszere jönne létre, a torzítás mértéke nem érné el a 4százalékot (lásd keretes írásunkat).

SZDSZ: Mi is ezt mondtuk - némi eltéréssel

Mennyire torzít egy választási rendszer?
Egy választási rendszer arányosságának a kiszámítására leginkább a Loosemore-Hanby-indexet használják. Ennek lényege, hogy minden párt esetében megnézik, hogy a szavazat arány és a bemondási arány közt mekkora az eltérés, ezt összeadjuk, kivonjuk belőle a mandátumok számát, majd az eredményt elosztjuk kettővel.
Gulyás József, parlamenti képviselő elmondta, hogy az SZDSZ 2004-ben már kidolgozott egy nagyon hasonló kodifikált javaslatot - vagyis a választási rendszert nem felforgatva, a jelenlegi rendszer bevált elemeit megtartva változtatni -, csupán a képviselőszám csökkent volna 319 helyett 250-re (152 egyéni és 98 országos listás). Az akkori javaslat az ellenzéki kerekasztal tárgyalásait figyelembe véve született meg, ám végül a két nagypárt kihátrált belőle - annak ellenére, hogy egy ötpárti kompromisszum körvonalazódott 260-280 fős javaslat körül.

Bosszantónak nevezte, hogy a Political Capital elemzője általánosít, amikor úgy fogalmaz, hogy nincs politikai akarat a változtatásra, ráadásul nem utalnak az elemzők arra, hogy az SZDSZ már évekkel ezelőtt előállt egy ehhez nagyon is hasonló javaslattal. Az SZDSZ bármikor kész lenne, akár a Medián-HVG javaslata alapján, akár a saját javaslatuk alapján igennel szavaznia létszámcsökkentésről, a választási rendszer megváltoztatásáról.

Gulyás József kiemelte: nem az a kérdés, ki mondja a kisebb számot. A választókerületek közötti aránytalanságokat szerintünk még idén tavasszal az Alkotmány Bíróság döntésével összhangban mérsékelni kell, ahogy az SZDSZ szerint az ajánlási rendszer felülvizsgálatra szorul, de erről is csak a két nagy párt nyitottsága esetén dönthet a parlament - tette le a végső pontot Gulyás.

MDF: Mindegy hogy miként, de legyen változás!


Az MDF belviszonyait tekintve, nem csoda hogy csak a sajtóosztály tudott válaszolni kérdésünkre, az is 5 nap elteltével. Szó szerint idézzük a sajtóosztály teljes válaszát:

„Az MDF benyújtotta - az SZDSZ-szel közösen - választójogi javaslatát, amely alapvetően a kompromisszumok keresésére irányult. Ezért is javasolt több megoldást. A Medián és a HVG által közösen javasolt megoldás is vitaalap lehetne, bár azt látjuk, hogy sem az MSZP, sem a Fidesz nem reagál egyik parlamenti indítványra sem, így nehéz elképzelni, hogy hogyan lenne sikere egy kívülről jövő kezdeményezésnek. Az MDF hajlandó bármilyen javaslatot kiindulópontként elfogadni, csak legyen előrelépés, hiszen a jelenlegi rendszer alkotmánysértő és aránytalan.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását