2024. április 20. - Tivadar

Háború az MSZP-ben? Veres János visszalép?

A HírExtra információi szerint valószínűleg Veres János pénzügyminiszter, az MSZP Szabolcs Megyei elnöke nem indul a párt tisztújító kongresszusán elnökségi tagsági pozícióért. Mellette még Tüttő Kata és Oláh Lajos lép vissza a jelöltségtől.
2009. március 19. csütörtök 13:09 - Pénzes Dávid
A HírExtra birtokába jutott Tüttö Kata levele, amiben Orbán Viktor március 15-i beszédére hivatkozva mond le az elnökségi tagságra való jelölésről. Az ok persze mondvacsinált, nyilvánvalóan a belső pártharcok alakultak úgy, hogy meg kellett hoznia ezt a lépést.

Mint előzőleg már megírtuk, a hétvégén tartandó MSZP tisztújítás az egyik legkeményebb csatákat hozhatja a pártban. Gyurcsány Ferenc pozícióján kívül, szinte senki nem érezheti magát biztonságban.

Úgy tudjuk, Oláh Lajos a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára szintén visszalép a jelöltségtől.

Miről szól ez?

A belső mozgások sok mindent jelezhetnek. Főként azt, hogy sok minden nincs rendben az MSZP-ben. Mert az, hogy a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által favorizált Tüttő visszalép, például jelentheti egy komolyabb szakadás kezdetét. Ugyanis nemrégen körvonalazódott egy alku Szekeres Imre és Hagyó között.

E szerint Szekeres támogatja Tüttő Katát és Bárándy Gergelyt, cserébe pedig Hagyó Miklósék köre támogatja Szekeres emberét, Lamperth Mónikát. Tüttő visszalépése lehet, hogy Lamperth Mónika „fejébe” is kerülhet. Hiszen így az alku érvényét veszti, Hagyóék nem fognak Lamperth mögé állni.

Az egész elnökségi lökdösődést jelentősen megboríthatja Veres János kiszállása. Ezt a hírt még nem erősítették meg, ám vannak ilyen suttogások a párt belső berkeiben. Ha Veres visszalép, az Gyurcsány Ferencnek jöhet jól, hiszen Veres egyre többször mondott ellen a kormányfőnek, egyre többször sikerült akaratát a pártelnökre kényszeríteni. Mi több, Veres a parlamenti frakcióban is növekvő támogatottságot élvez.

Viszont jön Bokros


Suttogó pletykák vannak arról is, hogy az MSZP ilyen nagymértékű szakadása illetve esetleges szétesése egy nagyobb terv része. Konkrétan: Bokros Lajos miniszterelnöki ambíciói lapulnak a háttérben. Elképzelhető ugyanis, hogy azok lépnek egyre-másra vissza az elnökségi tagsági jelöléstől, akik nem támogatnák Bokrost.

Persze ilyen jelentős változás nyilvános megmagyarázásához a Bokros jelölését felvető Dávid Ibolya illetve a mögötte rendületlenül kitartó MDF-esek is kellenek. Hogy ez miként lesz megvalósítható egyelőre nem világos, de nyilvánvalóan több forgatókönyv is lehetséges. Igaz, mindegyiknek a kulcskérdése Gyurcsány Ferenc ragaszkodása a hatalomhoz. Ez egyesek szerint már nem is olyan erős…

Érdekes elszólása volt ma Szekeres Imrének. Megbízható források szerint a 2010-es kampány szocialista kormányfőjelöltjéről kijelentette, "ma még nem tudni ki lesz az, de a jelöltnek olyannak kell lennie, aki akkor a legnagyobb támogatottsággal bír a magyar társadalomban."

Újabb koalíció?

Mindenesetre a legvalószínűbb az a tematika lehet, hogy a hétvégi tisztújítás során kiszállnak az elnökségből a Bokrost ellenző szocialisták, így hamarosan megnyílhat az út egy kormányfő cseréhez. (Igaz, ehhez egy MSZP-MDF koalíció alakulna.) Bizonyos MSZP-s politikusok szerint az lenne a legjobb, ha Gyurcsány visszalépne a miniszterelnökségtől és maradna a párt élén.

Hogy ez így lesz-e, még a jövő zenéje, mindenesetre a mostani szocialista földmozgások nemcsak az alvezérek között okozhatnak bukásokat, előbb-utóbb elérik a vezért is.
Tüttő Kata levele
Tisztelt Küldött-társam!

A tegnapi nap folyamán végighallgattam az ellenzék vezérének „ünnepi megemlékezését”, általában semmitmondó üres frázisok színes tárházát puffogtatta, ahogy ezt már jó ideje megszokhattuk.

Volt viszont egy gondolata, amely talán veszélyesebb, mint a köteles beszéd és a választások tisztaságának megkérdőjelezése, az emberek utcára parancsolása 2006-ban együttvéve. Nevezetesen Orbán Viktor az elmúlt 7 év szocialista kormányzását nem tekinti a demokratikus rendszerváltás történelméhez valónak. Szocialista restaurációról beszélt.

Az persze más kérdés, hogy a rendszerváltozás napjaiba alakult e párt, de tudjuk, számára a tények nem zavarják meg a tisztánlátását. Mindenesetre olyan precedenst teremtett, ami elfogadhatatlan, politikai alapot adhat az elmúlt hét év megkérdőjelezésével egy esetleges hatalomba kerülésekor a jogi lépésekre. És ezzel a diktatúra csendes szellője kezdte borzolgatni a Budai vár falait.

Ezt, mint demokrácia feltétlen híve, nem tűrhetem szó nélkül. A veszély súlyosabb, mint valaha. Azt gondolom, félre kell tenni mindent, ami megoszthat bennünket és a Kongresszusunknak erős csattanós választ kell adnia ezen gondolatokra.

Saját tagságunk a bennünk bízó választók számára üzenetet kell küldeni: az MSzP erős egységes határozott Magyarországért küzdeni és cselekedni képes demokratikus közösség. Éppen azért jómagam visszalépek megtisztelő jelöléstől, amint az országos elnökségi tagságra kaptam, mert nem a személyi ambícióknak van itt az ideje, hanem az egységnek.

Nem a vélt, vagy valós sérelmek felhánytorgatásának, hanem a munkának és az összetartásnak, a szolidaritásnak.

Mint édesanya remélem, férfitársaim is felismerik és elfogadják a felelősség a demokráciánkért közös és nem a posztok, hanem a jövő felnövekvő generációk biztonsága a legfontosabb.

Tisztelettel:

Tüttő Kata
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását