2024. március 19. - József, Bánk

Titkos fogamzásgátlás

A női nemi szervek, a férfiakéval ellentétben általában nem mozognak. A petefészkek és a petevezetékek egyhelyben állnak a medencében, a méh pedig csak a terhesség során tágul ki, és hamar visszanyeri eredeti méretét a szülést követően.
2009. március 15. vasárnap 06:35 - HírExtra
Ám David Elad, az izraeli Tel Aviv Egyetem (Biomedikális Műszaki Osztály) kutatója felfedezte, hogy a méhre, a Föld minden más dolgához hasonlóan, érvényesek a mozgás szabályai. Ezen mozgások megértése Elad szerint nagy hatással lehet a mesterséges megtermékenyítés kimenetelére és a meddő párok sikeres terhességének lehetőségére.

Egy gyermek akkor fogan meg, ha egy érett petesejt elhagyja a petefészket és becsúszik a petevezetékbe. Ha nő korábban nemi aktus részese volt, a petesejt összetalálkozhat egy spermiummal a petevezeték felső részén, amely a méh szempontjából egy passzív folyamatnak tűnhet. Elad szerint azonban a méh valójában szerepet játszik abban, hogy a spermák a jó időben legyenek a jó helyen. Úgy tűnik, hogy a méhösszehúzódások folyadékot spriccelnek – a spermákkal együtt – felfelé.

A megtermékenyítés után a méh lent várakozik körülbelül hét napon át, ahogy a megtermékenyített petesejt lesüllyed a méhbe, amikor az ismét működésbe lép. Amikor megérkezik a petesejt, a méh ismét összehúzódásokba kezd, egy üdvözlő táncot járva, amely beszívja az új embriót a méhfal puha nyálkahártyájába – és jöhet a baba!

A méh forgásai a megtermékenyítés alatt természetesen akaratlanok és az illető nő nem tudja őket szabályozni. Vagy lehet, hogy mégis?

Pár évvel ezelőtt Robin Baker és Mark Bellis biológusok megkértek néhány önkéntes nőt, hogy gyűjtsék össze a vaginából szex után kiszivárgó folyást. Kiderült, hogy a nők egy ejakulátumnak csupán a 65 százalékát tartják vissza szex után, és ha akarják, az összeset ki is üríthetik. A kutatók azt is megfigyelték, hogy ha egy nőnek orgazmusa van (és az orgazmus során méhösszehúzódások) rögtön a férfi partneré után, tulajdonképpen spermákat szív be a méh a nemi utakba. Ha nincs orgazmus, vagy a férfi után késik a nő orgazmusa, sokkal kevesebb sperma marad bent.

Más szóval, a nők valójában bizonyos fokon képesek elfogadni vagy elutasítani a spermákat, amely hatékony döntést jelenthet abban, hogy mely gének kaphassák meg a lehetőséget a petesejttel való egyesülésre.

A kérdés persze az, hogy a nők tényleg használják-e ezt a szabályozást. Szex előtt nemet mondhatnak, ám néha és különböző okokból így is szexre kerül a sor. Lehetséges, hogy az evolúció egy biztonsági tervvel látta el a nőket, amely a maga trükkös módján segíthet a gyermek apjának kiválasztásában. Ám a terv nem mindig működik, és a nőket becsapja a méhük, és gyakran a rossz apától lesz gyermekük.

A méhmozgások szerepe azért érdekes Elad szerint, mert ez egy „folyadék mechanikai folyamat”. Ám hogy mit csinálnak a nemi szervek a szex és a megtermékenyítés során, szintén fontos, mert ez a mozgás lehet a sikeres reprodukció lényege.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását