2024. március 29. - Auguszta

Piros gombot javasol az Európai Parlament

Egy piros gombbal akadályozhatnák meg a jövőben a szülők az Európai Parlament csütörtökön megszavazott jelentésének javaslata szerint, hogy gyermekük egy általuk nem megfelelőnek tartott videojátékkal játszhasson.
2009. március 12. csütörtök 16:25 - HírExtra
Toine Manders liberális holland képviselőnek a strasbourgi plenáris ülésen a videojátékokról elfogadott jelentése szerint olyan műszaki megoldást kellene találni, amely meggátolná bizonyos játékok működését, illetve korlátozná a játékhoz vagy egyes részeihez történő hozzáférést.

A képviselők azt a javaslatot is támogatják, hogy "egész Európára érvényes magatartási kódexet vezessenek be a videojáték-kiskereskedőkre és -előállítókra, az erőszakos tartalmú és káros videojátékok kiskorúak számára történő értékesítésének megakadályozása érdekében".

A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi jogszabályokat az erőszakos tévé-, video- és számítógépes játékok árusításáról.

Manders ugyanakkor arra is rámutatott, hogy "a videojátékok fontos serkentők, amelyek szórakoztató jellegükön kívül oktatási célokra is felhasználhatók", "ösztönzik az ismeretszerzést, továbbá az információs társadalom szempontjából fontos készségek - a stratégiai gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés és az innovatív gondolkodás - elsajátítását".

Az erőszakos magatartással pedig a játékoknak nincs egyértelműen bizonyítható kapcsolatuk, bár "bizonyos körülmények között egyes programok valóban kiválthatnak erőszakosságot a játékosokból".

Becslések szerint a videojáték-iparág teljes bevétele 2008-ban meghaladja a 7,3 milliárd eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását