2024. április 24. - György

Le a quadokkal!

A quadmotorosok elleni eredményesebb fellépést teszi lehetővé tavasztól Baranyában a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP), valamint az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezetének együttműködési megállapodása, amelyet a két szervezet vezetője hétfőn Pécs
2009. március 2. hétfő 22:30 - HírExtra
Závoczky Szabolcs, a DDNP igazgatója és Bodnár József, a vadászkamara baranyai elnöke által jegyzett dokumentum közös járőrözéseket, ellenőrzéseket és folyamatos információcserét rögzít a motorosok által kedvelt, főleg természetvédelmi területeken.
    
Závoczky Szabolcs elmondta: a quad- és krosszmotorosok tavasztól őszig minden évben komoly károkat okoznak a baranyai erdők talajában és növényvilágában, emellett zavarják a vadakat.
    
Utalt rá, hogy ezen járművekkel közlekedni az erdőkben engedélyhez kötött, és csak a kijelölt utakon szabad, ám erről a vezetők többsége nem akar tudomást venni.
    
Bodnár József kutatási eredményekre hivatkozva azt közölte, hogy már a gépjárművek által keltett zaj is a vadak pulzusszámának jelentős növekedését eredményezi, az ennél hangosabb quadok motorhangja pedig stresszt okoz az állatoknak.
    
Reményei szerint az együttműködés eredményeként legalább a védett területekről sikerül majd teljesen kiszorítani a quadosokat, akik közül az elmúlt két évben többet is sújtottak vadvédelmi és közigazgatási bírsággal.
    
Bodnár József elmondta, a vadvédelmi bírság 10 ezertől 200 ezer forintig, a közigazgatási 250 ezer forintig terjedhet, emellett lehetőség van a járművek lefoglalására is. A probléma csak az, hogy a gyorsan mozgó elkövetőket nehéz tetten érni.
    
Szakemberek szerint megoldást jelenthet a quadosok egyesületekbe tömörülése, így közösen olyan magánterületeket bérelhetnek, amelyeken tevékenységük nem jelentene veszélyt a természetre.
    
A DDNP-nek évekkel ezelőtt sikerült megállapodni a korábban rendszerint "tilosban járó" siklóernyősökkel, akik ma már bizonyos időközönként és feltételek mellett a Szársomlyóról és a Jakab-hegyről is a magasba tudnak emelkedni anélkül, hogy kárt tennének az élővilágban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nkpolip
2009. augusztus 24. 00:10
Abban teljesen egyetértek hogy természetvédelmi területen ne lehessen használni semmilyen járművet, vagy csak az arra kijelölt úton.
Sajnos mindenhol azt hallani hogy mekkora kárt tesz a környezetben a quad és a motor. Ez nem igaz. Egy 150kg-os quad szinte nyomot sem hagy. Nem tudom miért kell ezt terjeszteni. Bezzeg a favágók a több tíz tonnás gépeikkel nem tesznek kárt, az offroadozó terepjárok szintúgy nem tesznek kárt, ez nagyon érdekes. A vadászok a terepjáróikkal meg a mértéktelen mészárlásaikkal megint csak nem tesznek kárt. Nagyon sok olyan út van ahol nem is tud elmenni egy quad, mert az előbb felsorolt gépek után járhatatlan. Itt arról van csak szó hogy az utóbbiak elfogadottak. Az ő rombolásukat valakire rá kell fogni. Meglehet nézni egy favágás helyszínét, televan szeméttel, műanyag benzines és olajos üvegekkel, tönkrement gumival és járhatatlan utakkal.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását