2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tvrtko és Frei tervei: 'Shoppingolással' segítsünk Afrikán!

Hogyan segíthetnénk egyetlen banános csokival Kongó lakosságán? Nagyon egyszerűen. Úgy hogy megvesszük! Erről beszélgetett, Kucsera Gábor, Frei Tamás és Vujity Trvtko a Merlin színházbeli kerekasztalbeszélgetésen.
2009. február 25. szerda 19:19 - Pásztor Balázs
Háttér

A Fair Trade (FT) egy mindenképpen pozitív, ám még gyermekcipőben járó, a lelkiismeretet és a fogyasztói társadalmat összekötő kezdeményezés, amelyet a most divatos kifejezéssel röviden úgy lehetne jellemezni: vegyél afrikait! Ugyanis az FT logót csak azok a termékek kapják meg, amelyek Afrikában készültek, és nem nagyvállalatok számára, hanem saját forgalmazásra. Így ha ezt megvesszük, akkor az érte fizetett pénzzel azt az országot támogatjuk, ahol a termék készült. Az FT az utóbbi időben rohamosan terjed (főleg nyugat-) Európában, amiben az is közrejátszik, hogy az ilyen produktum komoly minőségellenőrzésen esik át, így attól sem kell tartani, hogy a 3. világbeli áru silány lenne.

Frei Tamás
tévériporter saját kávézóláncában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy közvetlenül vásárolja a kávét a harmadik világbeli termelőktől a fair trade elveinek megfelelő „lelkiismeretes kereskedelem" jegyében. „Sosem megyünk Triesztbe, Tonyhoz megyünk a Meru-hegyre Tanzániába. Turistaosztályon elzötykölődünk, kiautózunk az ültetvényre, megkeressük Tonyt, megalkuszunk és megegyezünk, hogyan lesz az áru hajóra téve, és érkezik Szécsénybe, a pörkölő üzemünkbe."

Kucsera Gábor
kajak-kenu világbajnok tavaly novemberben nyerte meg a TV2 - A sztárok a fejükre estek című afrikai túlélőshowját, és ezzel elnyerte a világon egyedülálló tiszteletbeli fair trade nagykövet címet. Ezzel az ő feladata népszerűsíteni az országban az FT-t és minden vele kapcsolatos dolgot.

Vujity Tvrtko
újságíró a napokban kapta meg a gambiai állampolgárságot az ország kultúrájának népszerűsítéséért. Korábban többször járt Afrika legkisebb és talán legbékésebb köztársaságában, ahová családját is elvitte és nagyobbik fia, Benjámin egy darabig afrikai óvodába járt.

Újszászi Györgyi
a beszélgetés vezetője, a Védegylet fair trade-del foglalkozó munkatársa.

A beszélgetés tegnap este majd' másfél órán keresztül tartott a Merlin színházban. Kucsera nem nagyon jutott szóhoz a két riporter mellett, bár nem úgy nézett ki mint, aki nagyon beszélni akar. Tvrtko hozta formáját: bármilyen kérdéshez hozzá tudta kapcsolni azokat a történeteket, amiket mindenki hallott már, azok közül aki részt vett egy olyan afrikáról szóló beszélgetésen, amelyen ő is ott volt - vagy aki olvasta a könyveit. Ám új, apró érdekességeket - ennek ellenére is - minden alkalommal meg lehet tőle tudni. Frei elővette a kritikus-reális hozzáállását, amely jót tett az amúgy PR összejövetelnek tűnő beszélgetésnek és ebből csak akkor fogott vissza, amikor kiderült hogy a sajtó is jelen van. Györgyi egy-egy kérdése indította el, vagy terelte új mederbe a beszélgetést, amelyekre a résztvevők felváltva válaszoltak.

Afrika igazi problémája

Frei:
A harminc-egynéhány fekete kontinensen található országot megjárt riporter tapasztalatai alapján szegénynek, a „kontrasztok kontinensének” nevezte Afrikát. Ezt a jelzőt az egyes országok, és azon belül is az egyes társadalmi rétegek közti hatalmas különbségekkel indokolta.

Elmélete szerint a túlnépesedési problémából ered a kontinens gondjainak jó része: kivágják a fát hogy meg tudják főzni az ételt (faszén), emiatt hamar beindul a talajerózió és a föld terméketlen lesz. Mivel a föld terméketlen, ezért egyre kevesebb a növény és az állat is. Mivel kevés az állat, ezért éheznek és nem várják meg hogy az állat felnőjön és utódokat nemzen, hanem még az előtt megeszik (mivel enni most kell, holnapra már éhen hal) - és ez újabb állománycsökkenéshez vezet. A felelőtlen gazdálkodás és ipar miatt kiszáradnak a tavak és megfelelő minőségű ivóvíz híján járványok törnek ki... „Így Afrika elfogyasztja saját magát”.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását