2024. március 19. - József, Bánk

Orbán kifakadt! Euroatlanti álszentség

Orbán Viktor szerint a Nyugat felmondta a 20 évvel ezelőtti megállapodást a szocialista uralom alól felszabadult Kelettel. Az álszentség ciki.
2009. február 23. hétfő 18:59 - Kőrösi Viktor Dávid
A protekcionizmus ciki?

A volt miniszterelnök a Nyugat hirtelen jött gazdasági protekcionizmusát kritizálta. Kétségtelen, hogy paradigmaváltás tapasztalható a világgazdaságban az elmúlt egy évben: a sokszor hangoztatott „a piac dönt” elve réges-régen a kukában hever, a nyugati államok gigászi összegeket ölnek a gazdaság élénkítésébe.

Önmagában az, hogy az országok központilag segíti ki a nehéz helyzetbe kerül bankokat nem jelent problémát. A gyakorlati probléma az, hogy a bankok veszélybe sodorják a szegényebb (kelet-közép-európai) államok betéteseit, míg elvi probléma az, hogy a nyugat továbbra sem néz szembe saját magával. Egyelőre nincs feloldva az önellentmondás, amely szerint a bankok és mamutvállalatok állnak sorban a költségvetési pénzekért, miközben arról beszélnek, hogy a gazdasági protekcionizmus káros.

To pledge allegiance…


„A gazdasági folyamatokba való állami beavatkozás Drakulához hasonlóan sosem hal meg” – írta az Economic Insights 2001. évi 6. számában Bob McTeer, a dallasi Federal Reserve Bank akkori elnöke. „A protekcionizmus a gazdaság kokainja. Be lehet vele tépni, de rá lehet szokni és a gazdaság halálához vezet” – ezt Richard Fisher, a dallasi Federal Reserve Bank mostani elnöke mondta.

Mindemellett a G7-ek is hitet tettek a protekcionista gazdaságpolitika elkerülése mellett. Ahhoz képest, tavaly év végén az RBS, az HBOS és a Lloyds példa nélküli összeget, 64 milliárd dollárt kaptak mentőövként a brit államtól. Persze Nagy-Britannia nem az egyetlen volt, amely állam igen nagy pénzeket fizetett azért, hogy védje a bankokon keresztül a részvényeseit: így tett Írország is az Anglo-Irish összeomlásakor. A Benelux államok és Franciaország között valószínűleg sosem volt még ennyire szoros együttműködés, mint amikor összesen 15 milliárd dollárral konszolidálták a Fortist, a Franco-Belgiant és a Dexiát.

Döntsd a tőkét

Szakértők szerint a bankok feltőkésítése, s ezzel párhuzamosan a piaci bizalom visszaszerzése alapvető fontosságú, különben tovább fog tartani a világgazdasági recesszió. A feltőkésítést persze a parlamentek fogják elvégezni, ezáltal beavatkozva a piaci folyamatokba.

Aljasság? Két okból sem. David Macaray szakszervezeti guru szerint a vállalatok – így a bankok is – „csupán” önzők. Ezért szeretnének a vállalatok – mérettől függetlenül – kevesebbet adózni, kevesebbet költeni a bérezésre, de a hasznukat maximalizálni. A baj az, hogy nincs megfelelően erős érdekvédelem. Az Egyesült Államokban a munkásságnak csupán 12,4 százaléka tömörül érdekvédelmi szervezetekbe, míg Magyarországon a szakszervezeti mozgalmat nem léte, erőtlensége, illetve politikai megalkuvásai miatt az államra marad a feladat. A piaci folyamatokba ugyanis be lehet avatkozni az államon keresztül (konzervatív felfogás), egyéb alulról szerveződő szervezetekkel (szocialista felfogás), meg persze sehogy. Ez utóbbi, a liberális dogma éppen haldoklóban van, bár még elég hangos.

Hátba támadó szövetséges

Orbán Viktor kijelentésére visszatérve: egyre többen hangoztatják azt a társégben – és Magyarországon is – amit a Fidesz elnöke mondott. A magyar történelmet szemlélve ráadásul a magyar ember gondolkodásától amúgy sincs messze az, hogy Nyugat-Európa az önös érdekeivel foglalkozik, mellőzve a nehezebb sorsú keleti kistestvéreket. Azzal, hogy a fejlettebb államok ilyen módon is csak újabb bőrt nyúznak le a kevésbé fejlettekről, nem használnak sem az európaiságnak, sem pedig az euroatlanti integrációnak.

Különösen azért, mert a hivatalos verzió más: összetartozásról, kölcsönösségről, egyenlőségről szól a fáma. Rosszabb, frusztrálóbb hatással van a társadalmakra az, amikor egy olyan ország hagyja a pácban a másikat, amellyel elviekben szoros az együttműködés. Akkor, amikor egyébként is jelentős társadalmi problémákkal kell megküzdeni, az ilyeneket értékelhetik az emberek hátba támadásként, ami nem csak rombolja az egységes Európába vetett – még megmaradt – illúziót, de az euroatlanti integráció már meglévő intézményrendszerét is erodálja.

Az álszentség ciki

Tudjuk, bajban inkább magunkra figyelünk. Ez nem a Nyugat aljassága – ahogy meg is jegyeztük fentebb. Viszont akkor legalább nem kell a nyilvánvaló tényeknek az ellenkezőjét hangoztatni. Az álszentség nem része a nyugati civilizációnak. Ugye?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását