2024. március 19. - József, Bánk

Szász Jenőre rámehet az MPP

Már megírtuk, hogy Tőkés László és Markó Béla megegyezésével a Magyar Polgári Párt sokat profitálhat. Szász Jenő idő közben gyermeteg hibát vétett, amire könnyen rámehet a politikai pályája.
2009. február 21. szombat 08:59 -
Szerző: Kőrösi Viktor Dávid
E-mail: korosi@hirextra.hu


Az energia nem vész el…


Az MPP elég sok energiát fektetett abba, hogy külön entitásként jelenjen meg az erdélyi magyar pártpalettán. Sokan a Szász Jenő vezette politikai alakulattól várták az RMDSZ „egypártrendszerének” felszámolását, valamint egy „demokratikusabb” erdélyi magyar politikai közélet kialakulását. Az, hogy ezek a várakozások idealista délibábnak bizonyultak, csak most látszik.

A 2007-es európai parlamenti választásokon az MPP Tőkés László sikerét saját sikerének könyvelte el, ami után azonban sokakban megmaradt a kérdőjel, hogy az MPP támogatása vajon tényleges támogatást jelentett-e Tőkésnek? A tavalyi helyhatósági választás eredménye megmutatta, hogy az MPP jelenlegi formájában nem képes alternatívát állítani az RMDSZ mellett. Elsősorban már csak azért sem, mert a „választás szabadsága” szlogenre nem lehet politikát alapozni, az RMDSZ-szel való szembehelyezkedés pedig nem érv arra, hogy rájuk kell szavazni. A párt tartalmi üzenetek hiányában eddig nem tudta megfelelően megjeleníteni magát. Székelyföldön ugyan a szavazatok negyedét-ötödét megszerezte, azonban még ez az eredmény is csak arra bizonyult elégnek, hogy az RMDSZ (nem alaptalanul) óvatosságra intse a magyarokat, amely szerint az MPP miatt második helyre kerülhetnek a Szövetség jelöltjei.

Nyilván ennek Székelyföldön volt kisebb jelentősége, ahol a szavazók felszabadultabban dönthettek az alternatíva mellett. Ebben nyilván közrejátszik egyfajta elégedetlenség is az RMDSZ politikáját illetően, amely elégedetlenség jelen van a szórványban is. A szórvány területeken azonban nem az a kérdés, hogy melyik magyar győz, hanem az, hogy győz-e magyar. Ezekre az aggályokra (különösen a szórvány területeken) egy MPP-s politikus sem tudott világosan és egyértelműen válaszolni.

Kudarcot valló politikaépítés


Kudarcot vallott az RMDSZ-en kívüli politikai alternatíva építése – mondta tegnap Tőkés László. Ez abból a szempontból igaz, hogy eddig az MPP kétségtelenül csalódást keltett. Szász Jenő kijelentése, amely szerint nem támogatják az RMDSZ-listát, az élén Tőkés Lászlóval olyan hiba volt, mint Traian Băsescu államelnök nyilatkozata a székely autonómiáról, ami szerinte soha nem jön létre. A különbség annyi, hogy a vulgáris államfő mögött ott van egy állam, a románok nagy része, s a parlament legnagyobb pártja, míg Szász Jenő mögött sem komoly támogatottság nincs, sem know-how.

Mi megírtuk…

Tűzoltás?
Tőkés András alelnök Szász Jenő magánvéleményének tekinti az MPP-elnök nyilatkozatát, miszerint pártlistának tekinti, és nem támogatja az RMDSZ és az EMNT megállapodását. „Nem érzelmi, RMDSZ-ellenességen alapuló, hanem racionális döntést kell hozni, márpedig Szász Jenő mostani állásfoglalása irracionális, hiszen a tavalyi parlamenti választások előtt elfogadta volna a belső koalíciót az RMDSZ-listán. Nem vállalom magamra eme érzelmi kitöréses döntés ódiumát” – szögezte le lapunknak Tőkés, aki szerint az MPP elnöksége korábban nem is határozott a kérdésben, hanem a hét végére halasztotta a döntést. Az RMDSZ és az EMNT közös listája szerinte sem nevezhető nemzetinek, viszont az alakulat elnökségének véleménye megoszlik a kérdésben, és Szász Jenő álláspontja nem tekinthető az egyedülinek.

Forrás: kronika.ro
A HírExtra már a sikeres Markó-Tőkés tárgyalás után megírta, hogy az MPP vesztes helyzete csak látszólagos, hiszen az EMNT könnyen jelölhet MPP-s politikusokat a közös lista negyedik helyére. Igazunk volt. Tőkés László csütörtöki, az erdélyi Krónika című napilapnak adott nyilatkozata szerint a negyedik helyet (amely a magyarok nagy arányú részvétele mellett valóban esélyes lehet a bejutásra) fel is ajánlották, ami nagy lehetőségeket rejt a polgáriak számára. Ennél nyíltabban nem lehet megfogalmazni: az EMNT éppen azért ajánlotta fel az MPP-nek a neki járó negyedik helyet, hogy „helyzetbe hozza” az alakulatot – mondta Tőkés a Krónikának.

Szász Jenő, illetve a mögötte álló elnökségi tagok ugyanakkor nagyon leszűkítik a saját mozgásterüket a politikába egyáltalán nem való vaskalaposságukkal, s megnehezítik a szombati megegyezést - az MPP és az EMNT vezetői ugyanis ma ülnek össze tárgyalni, nem csak a negyedik, hanem még a további tíz helyről is.

Amennyiben ez nem fog megtörténni, azt a párt legnagyobb részben Szász Jenőnek köszönheti, aki kijelentette, hogy pártlistáról van szó, ezért azt az MPP akkor sem támogatja, ha történetesen Tőkés László vezeti.

A tűzoltás persze elkezdődött, az MPP alelnöke, Tőkés András elmondta, hogy magánvéleménynek kell tekinteni Szász Jenő nyilatkozatát (amit egyébként az elnök a párt nevében tett meg). A pártvezető nyilatkozatának kifutása ettől függetlenül megjósolhatatlan, bár most az tűnik a legesélyesebbnek, hogy Szász Jenőt rövid időn belül leváltják a párt éléről, vagy a Magyar Polgári Párt egy tetszhalott állapotába kerül (körülbelül mint nálunk a MIÉP).

Ellenségek

„Egyesek a szememre vetik, hogy nem sértődöm meg eléggé az RMDSZ kebeléből származó 1994-es szekusügynök-vád miatt, vagy azért, mert megvonták tőlem a tiszteletbeli elnöki tisztséget. Engem azonban nem ez foglalkoztat, hanem az, mit tehetünk a magyarságért. Véleményem alapvetően nem változott az RMDSZ politikájáról, viszont látom a politikai nyitás lehetőségét, és ha az RMDSZ alternatívájának nem sikerül talpra állnia, akkor más utat kell keresnünk nemzetstratégiai céljaink eléréséhez” – nyilatkozta Tőkés László a Krónikának.

Tőkés tudja, amit Szász Jenő nem tud: a mainstreamtől eltérő politika nem akkor lehet sikeres, ha mindenáron ellenkezik a fő sodorvonallal, hanem akkor, ha azt józanul vezet ik. Szász pontosan ezért találtatott gyengének ezen a megmérettetésen. Az MPP túlzásba vitte az RMDSZ ellenpólusaként való öndefiníciós próbálkozást, a szemlélődőnek egyre erősebb azon érzése, hogy Szász Jenő pártja az RMDSZ-nek nem együttműködésre képes ellenfele, hanem rátarti ellensége.

Tőkés: erő és tekintély

Vele ellentétben Tőkés László egymaga is igen komoly erőt képvisel. 2007-ben világossá vált, hogy a magyarországi jobboldal mögötte áll, emellett az 1989-es forradalomban betöltött szerepe már nagyon fiatalon történelmi léptékű személlyé tette. Ez pont elég politikai és erkölcsi tőke ahhoz, hogy az RMDSZ is vele számoljon komolyabban, az MPP-vel való egyezkedések inkább helyi szinten történnek.

Tulajdonképpen mi is történt? Lényegében egy kompromisszum Tőkés László és az RMDSZ között: Tőkés rengeteg, olyakor túlzottak kemény kritikát fogalmazott meg a Szövetséggel, illetve Markó Béla szövetségi elnökkel kapcsolatban, amit az utóbbi fél lenyelt. Cserében a püspök Markó Bélának hagyta a dicsőséget, hogy egy listán, ráadásul de jure az RMDSZ listáján egyesítse az erdélyi magyar politikai élet különböző irányait.

Mi az alternatíva?

A jelenlegi helyzetben az mondható el, hogy a RMDSZ politikai alternatívájának felállítása sikeres volt. Ez az alternatíva a Tőkés László vezette EMNT, amelynek nem mond ellent az sem, hogy most közös listán indulnak. A Magyar Polgári Párt, illetve Szász Jenő abban téved, hogy a politikai alternatíva nem feltétlen jelent teljes strukturális különállást, lehet szó különböző, de jogilag egyenlő frakciók egy szervezeten belüli felállásáról (hovatovább ez utóbbiról szó sincs). Egy megegyezés alapján létrehozott közös lista – mint amilyen az RMDSZ-EMNT lajstroma – ennek a két végletnek a kompromisszuma.

És hogy tulajdonképpen mi fog történni? Szombaton dől el, hogy az MPP végleg kimarad-e az erdélyi magyar politikából, vagy a presztízsveszteséget vállalva visszatáncol az RMDSZ-EMNT-lista mögé. Számukra rövid távon ezek az alternatívák.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását