2024. április 23. - Béla

Isteni ügyek: Kína havat fakasztott

Kedden, a komoly szárazsággal szembenéző kínai fővárosban elkezdett szakadni a hó. A beijingi jelentések szerint, a csapadék egy felhőmagvasítás eredménye, a kínai kormány mesterségesen manipulálta az időjárást. A HírExtra tömegpusztító fegyverszagot érez
2009. február 20. péntek 07:09 - Tatai Gábor
A 2008-as Olimpia nyitóceremóniáját megelőző éjszakán az aggodalmat pont a csapadékos előrejelzések jelentették. Ekkor a kormány 1104 db „esőszóró” rakéta fellövésével terelt el, egy a stadion felé tartó esőfelleget. Hiába, hogy a rákövetkezendő napokban a zuhé majdnem elmosta a sportolókat a helyszínről, de a látványos megnyitót szinte teljesen szárazra sikerült komponálni - írja a Xinhua News' 2008 Olympics weboldal.

Rendelésre…

A Beijingi Meteorológiai Hivatal közvetlen felügyelete alá tartozó Időjárás Módosító Iroda felel az optimális időjárásért a kínai főváros felett és környékén. A beijingi csupán töredéke a hatalmas országot teljesen lefedő meteorológiai programnak, ami csaknem 37 000 fős állandó irodai és tudományos személyzettel dolgozik. Az irodavezető, Zhang Qiang jelentése szerint 2004-ben a hivatal egy nyolcaddal emelte a csapadék mennyiségét a száraz és hideg évszakban. 1995 és 2003 között, országos szinten 210 köbkilométerrel több áldás hullt az égből annál, semmint az azt megelőző évek csapadékátlagából következett volna.

A hivatal publikus céljai közé tartozik, a jégviharok elhárítása és a csapadék stimulálása, amennyiben erre mezőgazdasági vagy más természetű nemzeti igény van. A lehetőségek szinte korlátlanok, a tűzvédelmi vagy turisztikai hasznosítás mellett meg lehet előzni az olyan homokviharok kialakulását is, amelyik 2006 áprilisában 300 000 tonnányi port söpört be az urbanizációs területekre. Havazást sem most sikerült először produkálni, 1997-ben a Szilveszter éjszakai hangulatot dobták fel egy kis fehérrel.

Szelet vet, vihart arat?

Hurrikán a sufniból
Az első komolyabb időjárás módosítás Amerikában a Cirrus-project volt. 1947-ben Georgia állam partjainak közelében, a légierő 40 kg-nyi szárazjeget szórt a viharzónába, melynek következtében sikeresen hurrikánt stimuláltak. A feltételezések szerint - egy baleset folytán - a Cirrus tehető felelőssé Savannah város 1500 épületének teljes pusztulásáért.
A szerdai hivatalos jelentések szerint az Időjárás Módosító Iroda egy speciális kémiai anyagokat tartalmazó lövedéket robbantott egy nagyobb felhőréteg belsejébe, ezzel idézve elő a havazást. A technológia neve „felhőmagvasítás”, még 1949-ben dolgozta ki a Haditengerészeti Légifegyver-központ Kaliforniában. A felhőképződés dinamikájának megváltoztatására irányuló program kezdetben a tetemes károkat okozó jégesők kialakulásának megakadályozását szolgálta, ma már a világ 34 országában alkalmazzák sikeresen. „Több, mint 500 cigarettaszál nagyságú ezüst jodid kapszulát vetettünk a felhőkbe a város területén szétszórt 28 meteorológiai rakéta állomásról” - mondta Qiang szerdán.

Az utóbbi évek számos természeti katasztrófáját a legtöbben a globális felmelegedésre és a környezetszennyezésre fogják, holott nem titok, hogy a meteorológiai módosítás évszázadában élünk. Több amerikai szakértő már a Katrina esetében is Oroszországot vádolta azzal, hogy hurrikán- és tornádóstimulálással folytatja a befejezettnek hitt hidegháborút. Egy 2002-es orosz vád szerint azonban éppen, hogy Amerika tart fenn egy titkos meteorológiai szuperfegyver-állomást Alaszkában. Létezik, hogy egy gyilkos háború tombol a világ két szuperhatalma között, éppen a fejünk fölött, ám mindenki tudta nélkül?

Még az „ártatlan”, civil célokkal történő klímamanipuláció is katasztrofálisan sülhet el, nem hogy egy radikálisabb katonai beavatkozás. 1952. augusztus 15-én Dél-nyugat Anglia felett egy kísérleti stádiumban lévő felhőmagvasító vegyületet akartak kipróbálni, melynek eredményeképpen egy falu szinte teljesen eltűnt a föld színéről, és 24 óra leforgása alatt 34 ember vesztette életét.



Harcászati meteorológia

Amerikai jelentős mértékben bővítette meteorológiai fegyverarzenálját az elmúlt évtizedekben, ám ennek tárgyalása, vagy puszta említése még a Védelmi Minisztérium falain belül is tabu. A Bush adminisztráció nem volt hajlandó aláírni a Kiotói protokoll meteorológiai hadviseléssel kapcsolatos pontjait, bár hivatalosan soha nem volt sehol megemlítve, hogy Amerikának sara lenne az ügyben. Elgondolkodtató, hogy több nemzetközileg elismert biztonságpolitikai szakértő is teljesen nyíltan beszél olyan dolgokról, hogy az USA ott és akkor húzhatják meg a földrengések, ciklonok, hurrikánok képzeletbeli ravaszát a Föld bármely pontján, ahol csak akarja.

A Stefancsik tanulmány szerint „1972-ben az amerikai hadsereg vietnami háborúban folytatott időjárás-módosítási kísérleteinek éves költségvetése 3,6 millió dollár volt”. Az olyan hadműveleteknek, mint a „Popeye-akció” az volt a célja, hogy heves esőzésekkel járhatatlanná tegyék az ellenség utánpótlási vonalait.
Forrás: HirExtra / Yahoo NEWS / globalsecurity.org / HM

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását