2024. április 19. - Emma

Az MDF megsarcolná a képviselőket

A képviselők költségtérítésének rendezésére nyújt be törvényjavaslatot a személyi jövedelemadóról szóló törvényhez az MDF pénteken - közölte Hock Zoltán, a párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. február 20. péntek 12:45 -
A módosítás célja, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők költségtérítése az általános szabályok szerinti személyi jövedelemadó-kulcs szerint legyen adóköteles jövedelem - mondta a politikus.
Hozzátette: a javaslat szerint arra viszont lenne lehetőség, hogy az országos és a helyi politikusok - a törvény adta keretek között - költségeiket számlával igazoltan levonhassák adóalapjukból. A módosítás 2009. július 1-jén lépne hatályba.

A politikus azt mondta: az MDF reméli, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakon soron kívül napirendre tűzi és el is fogadja ezt a javaslatot.

Az MTI kérdésére, hogy az MDF puhatolózott-e a többi parlamenti pártnál arról, hogy tudnák-e támogatni ezt a javaslatot, Hock Zoltán az mondta: az elmúlt tíz napban informálisan megkereste valamennyi frakciót, és tájékoztatást adott arról, hogy ilyen lépésre készül az MDF. A beszélgetések azt jelezték, van esély e módosítás elfogadására - mondta.

"Optimista vagyok abban, hogy az Országgyűlés vélhetően (...) még a tavaszi ülésszakában el tudja, és el is fogja fogadni (ezt a javaslatot)" - fogalmazott Hock Zoltán, hozzátéve: bízik benne, hogy a pártok a formális egyeztetésen nem fogják megváltoztatni korábbi véleményüket.

Hock Zoltán hangsúlyozta: javaslatuk eltörölné a képviselők kiváltságait, így egy jelentős feszültség szűnne meg a politika és a társadalom között.

Mint Hock Zoltán elmondta, az Országgyűlés 2008-ban e tárgyban elfogadott módosítása nem szüntette meg a képviselői költségtérítések körüli ellentmondásokat. Ez a módosítás csak jelképes megoldásnak tekinthető - vélekedett a politikus -, amely egy újabb kivételt állapított meg, az adórendszerben eddig nem létező, speciális 15 százalékos kulcsot. Ezt akkor a Ház "gyakorlatilag konszenzussal" fogadta el - jegyezte meg.

Hock Zoltán emlékeztetett arra is: 2007-ben már volt kísérlet e feszültség feloldására, ám az akkor sikertelen volt.Arra a kérdésre, hogy az MDF e javaslata lehet-e alku tárgya a miniszterelnök adócsomagjának elfogadásánál, a politikus azt mondta: a két javaslatnak "semmi köze egymáshoz".

Mint Hock Zoltán mondta, a miniszterelnök csomagja egészen más gondot kíván megoldani. Hozzátette: e csomag az MDF szerint nem alkalmas arra, hogy az országot sújtó gazdasági válságra megoldást jelentsen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását