2024. április 19. - Emma

Csodák tára Szegeden

Az előreláthatóan 2010 őszén Csodák tára néven interaktív természetismereti tudástár nyílik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán - jelentette be Galambos Gábor dékán szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
2009. február 18. szerda 18:41 -
A tudástár fő elemei a természetismereti kiállítások, a Próbáld ki laboratórium és a bemutatóórák lesznek - mondta a professzor, az uniós támogatással megvalósuló 160 millió forintos összköltségvetésű programról tartott sajtótájékoztatón.

A kar főépületének emeletén mintegy ezer négyzetméteren kialakítandó Csodák tárába elsősorban az általános és középiskolás diákokat várják majd, de az intézmény az egész családnak kikapcsolódási és tanulási lehetőséget kínál majd.

A kiállítás magját a kar természettudományos gyűjteményei adják majd, s ezek közül is kiemelkedik a több mint tízezer darabos, 2000-ben védetté nyilvánított herbárium és állattár, melyet az intézményben oktató világhírű kutatók állítottak össze az évtizedek során. Szintén egyedülálló az ásvány és kőzettani gyűjtemény, amelynek megalapítása Koch Ferenc nevéhez fűződik.

A kiállítóhelyen létrehoznak egy, az 1930-as évek miliőjét felidéző előadótermet is, ahol nem szorosan a tantervhez kötődő órák keretében ismertetik majd meg a látogatókat a kar oktatói a természettudományok érdekességeivel.

A Próbáld ki laboratóriumban nemcsak a fizikai, a kémiai és a biológiai témájú kísérleteket végezhetnek majd el a látogatók, de szegedi informatikatörténeti gyűjtemény jóvoltából megismerkedhetnek majd több, a számítástechnika hőskorából származó eszköz működési elvével is.

Galambos Gábor elmondta, a program nem titkolt célja, hogy a "turisztikai attrakció" létrehozása mellett újra megszeretesse a fiatalokkal a természettudományokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását