2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hülyeségek között pattog a labda - mi lesz ebből?

Képzeljék el, amint a sárga lapot kapó játékos szép komótosan elindul a padok irányába. De hisz nem is állították ki! A szabály azonban szabály – módosítva is. Belfastban ugyanis most erre készülnek: jönnek az új regulák. Öt és tízperces kisbüntetés
2009. február 13. péntek 07:39 - Gedei Szilárd
Azt mondja Raymond Kennedy, az Ír Labdarúgó-szövetség elnöke, hogy szépek és jók azok a szabályok, melyek uralkodnak korunk labdarúgásában, de már elavultak. Újakra van szükség. Persze javaslatuk is van. Az egyik alapötletük például az, hogy ha egy játékos sárga lapos figyelmeztetésben részesül, akkor öt vagy tíz percre le kellene ülnie a büntetőpadra, ugyanúgy, mint rögbiben.

A futball az futball. Nem rögbi

Mi ez az IFAB?
„Konkrétumokat akkor tudunk majd, ha véget ér az IFAB belfasti ülése. A tagok, a walesi, a skót, az angol szövetség emberei nem egyszerű esetek – ők lényegében ennek a szervezetnek az alapítói. Mi magyarok is ott lehettünk volna, de a magyar virtus miatt nem kerültünk be végül az alapítók közé” – tudta meg a HírExtra Puhl Sándortól.
Na már most, azt még a sűrű, barna sörön nevelkedett, legelvetemültebb angolszász futballszurkolók is tudják, hogy a futballt azért nevezik futballnak, mert nem ugyanaz, mint a rögbi. A labdarúgás ugyanis azért olyan népszerű szerte a világon – most már mondhatjuk – évszázadokon át, mert a szabályrendszere alig változott valamit azóta, mikor is az 1800-as évek közepén elkezdték rúgni a bőrt.

Erre jön most ez az International Football Association Board (IFAB), hogy márpedig változtatni kell. A foci szabályai felett őrködő és azokat alkotó nemzetközi testület emberei szerint ugyanis tenni kell valamit az izgalom fokozása érdekében – ezt pedig legkönnyebben a szabályok könnyed újragondolásával lehet elérni. Jönnek is a február 28-i észak-írországi ülés előtt az ötletek: az öt vagy tíz perces kisbüntetés sárga lap esetére, a tizenötről húsz percesre duzzasztott szünet és a slágertémák, azaz a gólbíró és a plusz játékvezetői asszisztens.

Kellenek ezek a huszonegyedik század futballjának, vagy más irányban kellene gondolkodniuk a szabályalkotóknak? Megkérdeztük kis országunk legnagyobb szakértőjét, a korábban a világ legjobb játékvezetőjének is megválasztott, világbajnoki- és Bajnokok Ligája döntőt is vezető Puhl Sándort.

- Azért nehéz ezekben egyértelműen állást foglalni, mert ezek közül a javaslatok közül a legtöbbet már kipróbálgatták különböző ifjúsági tornákon – mondta el Puhl Sándor a HírExtrának. – Az öt játékvezetős megoldás is szóba került, de én inkább az elektronika mellett teszem le a voksomat, ha már választani kell. Annak a megállapítására, hogy egy labda a gólvonalon innen vagy túl pattant-e egy bizonyos távolságon túl az emberi szem alkalmatlan. Az ilyen esetek miatt jobb talán az elektronika útja – tette hozzá a világ egykor legjobb sporija.

Kivitelezhető, de...

Puhl Sándor azt is elmondta, hogy elviekben be lehetne vezetni akár a legradikálisabb módosításokat is, mint amilyen az öt perces kisbüntetés, a negyedik játékvezető ugyanis tudná ezt kontrollálni.

Ugyanakkor bármilyen szabályváltoztatást is eszközölnek majd a szakik egy dolgot nem árt szem előtt tartaniuk. El kell dönteni, hogy úgy változtatnak, hogy azt a labdarúgás teljes egészére kiterjesztik a legutolsó megyei kettes Ópusztaszántód-Gyökösapáti rangadóig bezárólag, vagy csak az elitligákat, nagy tornákat reformálnák meg.

Az öt perces kisbüntetés ugyanakkor bármilyen szinten is lépne színre egyesek szerint elvetemült hülyeségnek számít. Alapjában már az is megdöbbentő, hogy hogyan vethet fel ilyen oltári baromságot a FIFA egy olyan sportágban, ahol nem szokás megállítani az órát. Abba pedig belegondolni is rossz milyen lenne a játék képe egy durvább meccsen, ahol sok a sárga – esetleg hat a nyolc ellen működne tovább a meccs? Az meg milyen mérkőzés lenne?

Na jó, azért nem az összes felvetett ötlet teljes hülyeség, a derék szigetországi komák a FIFA-val karöltve felvetették, hogy az eddigi tizenöt perces szünetet nem ártana megtoldani még egy könnyed öt perccel, ugyanis sok helyen messze van a pályától az öltöző. Szegény focisták pedig azzal töltik az így is kicsi kis szünetüket, hogy besétálnak, majd kisétálnak az öltözőből. Sőt a felvetés, miszerint három helyett négy cserével gazdálkodhassanak az edzők egyáltalán nem tűnik elvontnak. A modern futball feszített tempója, a sok sérülés ugyanis megkövetelné a rugalmasságot. Az IFAB azonban egyelőre csak akkor vezetné be ezt a módosítást, ha hosszabbításos meccsről lenne szó.

Érdemes?

Viszont miért nem azt vezetik be, hogy a kapus lecserélése ne számítson bele a három lehetőségbe? A gólbíró és az „ötödik játékvezető” kérdése is felvet egy-két problémát. Ezeket ugyanis a komolyabb technikai háttér miatt csak a legfelsőbb szinteken lehet sikerrel bevezetni: BL, vébé, Eb, illetve néhány elitbajnokság. Nálunk például… szóval erős a gyanúnk, hogy már a technikai háttér beszerzésére kiírt pályázattal is gondok akadnának.

Megvalósítani tehát meg lehet az ötleteket, a kérdés csak az, hogy érdemes-e. Minden szubjektív – mondta erre Puhl Sándor és hozzátette: a legnagyobb kérdés az, hogy megszavazásuk esetén ezen szabályok mennyire lesznek praktikusak.

Meg az, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni a konokabb, konzervatívabb felfogású futballvezetők is…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását