2024. április 20. - Tivadar

Bajban van! Mi lesz veled Nitrogénművek?

A Nitrogénművek problémáiról a HírExtra hosszasan cikkezett. A műtrágyagyár leállása a teljes magyar növénytermesztési szektort súlyos helyzetbe hozhatja. Ezért az ügy súlyára való tekintettel felkerestük Tósoki Gézát, a gyár szakszervezeti vezetőjét, aki
2009. február 11. szerda 07:50 - Hírextra


A leállás okozott olyan gondot a gépekben, hogy az újraindulás hosszabb időt is igénybe vehet?

Egy normál induláshoz két hét kell. Mivel már elkezdtük a gépek felkészítését, nagyjából másfél hét múlva fogjuk meglátni, hogy milyen mértékű kár keletkezett. Az azonban biztos, hogy most egy sokkal rosszabb körülmények közti újraindulás lesz, mint a szokásos kétévenkénti nyári karbantartási leállás után.

Volt már ilyen a cégnél?

A nyolcvanas években mikor a gázhiány volt, de nem ilyen mértékű. Azóta nem.

Ha ilyen későn indulnak, félő, hogy nem lesz elég műtrágya a gazdáknál időben.

Nekem majd csak akkor mondják azt, hogy nem elég, ha nem lesz nálunk egy deka sem. Egyelőre azonban itt áll az udvaron.

De ez messze nem fedezi a szükségleteket.

Mégis itt áll. Úgy gondolom, a normál piaci menetet el kell felejteni. most ugyanis normál esetben nem szabadna, hogy ilyen mennyiségű műtrágya legyen a gyárban.

Akkor hogy maradhatott a nyakukon?

Tavaly termeltünk 5-600 ezer tonnát. Az őszi időszakban azonban beütött a gazdasági válság, és a gazdáknak nem volt pénzük műtrágyára. Nem mondom, hogy nem lehettek itt rossz vezetői döntések, ám az hogy gazdák nem kaptak hiteleket meghatározta azt, hogy most itt áll 150 ezer tonna az udvaron.

A Bige Holding részét képezi a szolnoki műtrágyagyár. Velük van kapcsolat?

Természetesen. Mivel az is a Bige László cége, így az ott gyártott műtrágyát a Nitrogénművek kereskedelmi hálózata értékesíti.

Úgy tudom Németországba is mentek szállítmányok?

Ismereteim szerint minimális az exportunk.

Milyen a viszonya Bige Lászlóval?

Májustól normalizálódott a kapcsolat. Van, mikor ő tájékoztat dolgokról, van, amikor én hívom. Ezt bármikor megtehetem, ha gondom van. Mert bizony van, hogy hallom, a tulajdonos így vagy úgy döntött, amit sokszor kétkedve fogadok. Ilyenkor felkeresem és tisztázzuk a helyzetet.

Az ország harmadik leggazdagabb vállalkozójáról van szó. Nagyon kemény ember?

Az biztos, hogy más dimenzióban él. Van, mikor olyan érthetetlenül makacs, hogy egyszerűen nem értem. Olyan dolgokhoz ragaszkodik, amik gyakorlatilag lényegtelenek. Egyszóval nehéz ember. Pedig néha egy-egy általunk fontosnak tartott elvárásunk teljesülésével – ami nem jelentene elviselhetetlen terhet számára – sokkal nagyobb, a termelésre is kiható eredményt, ösztönzést érne el. Főleg, hogy számára ezek olyan kis tételek, amik nem okoznának gazdasági problémát, ha teljesülnének

Mindenesetre nagyon észnél kell lenni, hogy szót értsen vele az ember. Meghatni nem lehet. Csak felkészülten és ész érvekkel szabad tárgyalni, az utolsó forintig mindenre tudni kell érveket felsorakoztatni. Nem mindig mérlegeli azt, hogy az a két vagy hárommillió forint, amit a tárgyalások során kérünk tőle, hosszabb távon sokszorosan megtérülhet számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását