2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Előadó-művészeti iroda alakul

Előadó-művészeti iroda alakul a támogatásokhoz szükséges szakmai regisztráció kezelésére; az új iroda a filmirodához hasonlóan a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretei között fog működni - tájékoztatta Magi István, a Magyar Színháztörténeti Múzeum és I
2009. február 10. kedd 13:28 - Hírextra
A kulturális tárca volt főosztályvezetője kiemelte: az iroda a márciusban hatályba lépő előadó-művészeti szervezetekről szóló törvény alapján jön létre, az iroda tevékenységében ő lesz az "információs központ".

A költségvetési szervként, vagy a külön törvény szerint közhasznúvá minősített szervezetként működő előadó-művészeti intézményekről az állami támogatás megszerzése érdekében nyilvántartást kell vezetni. A regisztráció március 1-étől kezdődhet, a lehetőség a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján keresztül lesz elérhető. A színházaknak, zenekaroknak három hónapjuk lesz, hogy nyilvántartásba vetessék magukat.

A honlapról megnyitható kérdőívhez kitöltési útmutatót mellékelnek. A regisztráció alapján kerülnek az elsőtől a hatodik kategóriába az intézmények, támogatásuk mértéke alapvetően a besorolástól függ.

Magi István az MTI-nek elmondta: a regisztrációs ívet a fenntartóval együtt érdemes kitölteni, bizonyos kérdések ugyanis rá is vonatkoznak. Az elektronikus példány mellett egy nyomtatott, a fenntartó pecsétjével ellátott példánynak is be kell érkeznie az irodához. A színházaknak és zenekaroknak előzetesen a regisztrációra felhívó levelet küldenek.

Kitért arra, hogy az ő feladata lesz információt adni arról, milyen adatokat, dokumentumokat kell mellékelni a nyilvántartásba vételhez. Mint fogalmazott, bár a törvény, amelynek egyik szövegezője volt, nem tökéletes, mindenképpen tisztább viszonyokat teremt a finanszírozásban.

A törvény 48. paragrafusa csak az Európai Bizottság jóváhagyása után léphet hatályba. Ha ez hamarosan bekövetkezik, 2010-től egy nagyvonalú támogató az adózás előtti eredményéből levonhatja a támogatás összegét. Magi István azt mondta, a művészeti intézmények, szervezetek finanszírozása az önkormányzati és az állami források, valamint a bevételek mellett negyedik forrással egészülne ki, ezzel jóval stabilabbá válhat.

A 2009. évi költségvetési törvényben 3,5 milliárd forint szerepel az előadó-művészeti törvény működtetésére. Nem kizárt, hogy ez az összeg a tárcákat érintő kormányzati megszorítások következtében csökkenni fog.

Az Országgyűlés tavaly december 8-án fogadta el az előadó-művészeti törvényt, amely szabályozza a színház-, tánc- és zeneművészeti szervezetek költségvetési támogatását, a velük kapcsolatos állami feladatokat és az ott foglalkoztatottakra vonatkozó speciális munkajogi szabályokat.
A törvény 2009. március 1-jén lép hatályba, a benne meghatározott támogatás először 2010-ben vehető igénybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását