2019. július 20. - Illés

Feltárják a bizánci császár szülővárosát

A bizánci erődítmény, Tauresium, amelyet később a császár tiszteletére Justiniana Primának kereszteltek át, a macedón fővárostól 20 kilométerre délkeletre, egy Taor nevű falu mellett található - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.
2009. február 6. péntek 08:21 - Hírextra
Tauresiumról említést tesz a "De aedificiis (Az épületekről) című művében Caesareai Prokopios, az antik világ utolsó nagy történetírója, aki legfőképpen I. Justinianus császár alatti háborúk leírásáról ismert.

Az eddigi ásatások során számos pénzérme, ékszer, kerámiaedény, fegyver, szerszám és műtárgy került napvilágra. A régészek feltárták a Tauresiumot körülvevő fal egy részét, a település két épületét, valamint a közintézmények némelyikét is. Előkerült egy pecsét is I. Justinianus monogramjával. A macedón régészek az idén a település templomának a helyét szeretnék meghatározni.

I. Justinianus, eredeti nevén Petrus Sabbatius keletrómai császár, 482. május 11-én Tauresiumban született. Mint konzul 520-ban fényes játékokkal igyekezett a népet megnyerni, s nagybátyja, a tehetetlen Justinus mellett egyre nagyobb befolyásra tett szert. Még Justinus halála előtt, 527. aprilis 1-jén kijelölték a császári méltóságra, melyet 565. november 14-én következett haláláig viselt. Uralkodása alatt vezérei Belisarius és Narses győzedelmes háborúkat viseltek a perzsák, a vandálok és keleti gótok ellen, s ezzel a birodalom régi fényét részben helyre állították.

Justinianus uralkodása alatt állították össze a híres Corpus jurist, a római jog rendszeres gyűjteményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását