2024. április 20. - Tivadar

Nem alkalmazkodik az agy?

Az agyunk nem lesz barázdáltabb az információdömping hatására, mint volt az ősközösségben, tehát nem tud alkalmazkodni a ránk zúduló események és hírek mennyiségéhez - figyelmeztet Freund Tamás agykutató.
2009. január 25. vasárnap 08:06 - Hírextra
Az akadémikus a Magyar Idegtudományi Társaság konferenciája alkalmából elmondta: rejtett szellemi tartalékaink az egyén belső világának a művészetek által történő fejlesztésében vannak, csak így válik lehetővé az agy gazdaságosabb kihasználása.

Az emberi agy a jelen biológiai fejlettségi szintjét már néhány százezer éve elérte - mondta az InfoRádiónak Freund Tamás, hozzátéve: akkoriban az ember néhány száz fős törzsi közösségekben halászott-vadászott, vagyis agyunk az ilyen szintű információmennyiség befogadására fejlődött ki. Vagyis: a mai ember agya sem képes sokkal többre, viszont jóval nagyobb információmennyiséget kell befogadnia.

Az agykutató szerint tévhit, hogy agyunk kapacitását nem használjuk ki teljes mértékben. Nincs olyan szektora az agynak, amely valamilyen cselekvés vagy gondolkodási folyamat során ne aktiválódna - hangoztatta a szakértő, aki azonban hozzátette: vannak olyan sejtjei az agynak, amelyek egyfajta tartalékként funkcionálnak, hiszen az idegsejtek folyamatosan pusztulnak, újak nem születnek, az elpusztultak helyébe pedig a már ott lévő agysejtek lépnek.

Annyira komplex az agykéreg hálózata, hogy gyakorlatilag végtelen mennyiségű információt képes raktározni. Csak az jelenthet problémát, hogy nem tudjuk az agyunkban tartósan lenyomatot képező memórianyomokat előhívni - mondta Freund Tamás, aki azonban hangsúlyozta: ha belső világunk intenzív érzelmi és motivációs komponenseket társít a külső környezeti információs csomagokhoz, akkor azok sokkal könnyebben előhívhatóbbakká válnak.

Ehhez gazdag belső világ kell, amelyet már a középiskolában el lehet kezdeni fejleszteni, például művészet-, etika- és erkölcsoktatással - mondta az agykutató, aki szerint ne arra törekedjünk, hogy minél több felszínes információt szerezzünk. Olvassunk sokat, mert az olvasással agyunk olyan tempóba nyeli be az adatokat, hogy bőségesen marad ideje interpretálni a könyvekben leírt jeleneteket.

Ha nem gazdagítjuk belső világunkat, akkor sivárrá válik a lelkünk, és a felületes információszerzésből adódó gyenge kreativitás lesz jellemző ránk - figyelmeztetett Freund Tamás.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását