2024. április 20. - Tivadar

A hippik és a háború

1973. január 15-én Nixon bejelentette, hogy beszüntetik a támadásokat Vietnámmal szemben. 12 nappal később aláírták a párizsi békeszerződést. Véget ért a háború, mely számtalan emberéletet követelt, és még vastagabb betűkkel írta be a hippi mozgalmat a tö
2009. január 15. csütörtök 16:16 - paulson
Amerika Vietnám elleni hadviselése, jobban mondva az ellene történő tiltakozás, és a későbbiekben a történtek feldolgozása számos kulturális értéket hívott életre. A békéért harcolókhoz (ez is egy szép oximoron) mintegy csatlakozott a hippi mozgalom, mely javarészt a második világháború után született generáció „öntudatra ébredéséből” indult ki. Ami igazán vicces, hogy amit az a generáció mintegy 40 éve visszautasított, abban élünk most napról-napra. Igen a már-már közhelyesen hangzó fogyasztói táradalomról van szó. A bugyuta tévéműsorok, a kényelmes autók, az uniformizált lét, és az eladható és agyakba sulykolható életérzés elleni lázadás a hippi mozgalomnak ugyanúgy védjegye, ahogy a háborúellenesség.

Valószínűleg csak az akkori társadalom elleni lázadásukkal beírták volna magukat a történelemkönyvekbe, ugyanúgy, ahogy a rockzene történetében meghatározó előadókra is emlékeznénk. Az azonban biztos, hogy ezt a folyamatot megerősítette az amerikai történelem egyik legellentmondásosabb háborúja elleni tiltakozás.

És akkor még nem beszéltünk a fesztiválok csúcsáról, amit eredetileg 60 ezer fősre terveztek, majd félmilliós közönséggel örök etalonként vonult be a történelembe. Természetesen az 1969-es Woodstockról van szó. Ha csak a legfontosabb fellépők neveire gondolunk, már a bőség zavarába esünk. Tényleg csak a teljesség igénye nélkül, és némi nosztalgiával felsorolnánk pár előadót.
Joan Baez, Santana, Canned Heat, Janis Joplin, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Ten Years After, Blood, Sweat & Tears, Crosby, Stills, Nash & Young, Jimi Hendrix. Nem hangzik rosszul, mi?

Éppen ezért maradva a nosztalgikus hangulatnál a Creedence Clearwater Revival dalával, a Have you ever seen the rain?-nel emlékezünk a háborút lezáró békére, a hippi mozgalomra, és Woodstockra.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását