2024. április 19. - Emma

Kiállítás Magyarországról Londonban

Marianne és Adrian Stokes festőművészek 100 évvel ezelőtti magyarországi utazásain készült tájképekből és portrékból összeállított kiállítást nyitott meg hétfő este a Londoni Magyar Kulturális Központban Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki
2009. január 13. kedd 06:17 - Hírextra
A londoni intézetnek egyúttal ez volt az évnyitó tárlata. A 100 éves útikönyv 75 illusztrációjából 25-30 darabot láthatnak az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Takács Ildikó Katalin intézetigazgató.

Az angol Adrian Scott Stokes (1854-1935) brit akadémiai tájképfestő és osztrák felesége, Marianne, aki főként portrékat készített, 1905 és 1909 között ötször járt Magyarországon. A neves festőművész párnak vannak képei Nagy-Britannia híres múzeumaiban, így például a Tate Galleryben is Londonban, de Kanadában, Franciaországban, Németországban, Dániában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megtalálhatók festményeik a nagy gyűjteményekben.

Az 1909-ben kiadott útikönyvet a helyszínen festett tájképekkel, illetve portrékkal illusztrálták. A kötetet Adrian Stokes írta és szerkesztette, s a Magyarországot bemutató képeket a feleségével együtt készítette. Ezáltal a könyv értékes kordokumentum is - jegyezte meg az igazgatónő.

Érdekességként hozzáfűzte, hogy a kiállítás kurátora Magdalen Evans, az alkotók ükunokahuga. A különleges tárlat január 20-ig tart nyitva a londoni magyar intézetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását