2024. április 25. - Márk

Tudja, mi az a tojásgyümölcs?

Gyakran még a zöldséges kofák és a termesztők is értetlenül állnak, ha valaki a tojásgyümölcsről érdeklődik. Ám ha Erdély egyes tájain járatos az ember, akkor rögtön tudja, hogy a padlizsánról van szó.
2009. január 10. szombat 17:06 - Hírextra

Ennek a sokféle jó tulajdonsággal rendelkező zöldségnek Nyíregyházán egy egész könyvet szenteltek, melyben Szarka László nagyváradi kutató-termesztő gyűjtése alapján a termesztési tudnivalók mellett 35 féle, padlizsánból készült ételkülönlegesség receptjét is megtalálják.

A témáról Magyarországon először megjelent hiánypótló mű a tízéves jubileumát ünneplő Őstermelő - Gazdálkodók Lapja kiadójának, a PRIMOM Alapítványnak a gondozásában jelent meg. A szerző, Géczi László arról is tájékoztatja a könyv lapjainak forgatóit, hogy hazánk a meleg- és fényigényes növény északi termesztési határán fekszik.

Amiért a laikusoknak is ajánlják a könyvet: a padlizsán rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a magas koleszterinszint kialakulása ellen, a benne lévő fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől és ezáltal rákellenes hatásúak. A padlizsán gazdag ásványi anyagokban (kálium, foszfor, kalcium) és vitaminokban (C-, B1-, B2-, E- és P-vitamin).

Az indiai természetgyógyászok vérképző, vizelethajtó, emésztést fokozó, az öregedési folyamatot csökkentő hatása miatt is javasolják a padlizsán fogyasztását. Ráadásul magas rost- és alacsony kalória tartalma miatt a fogyni vágyók ideális zöldségféléje.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását