Ennek a sokféle jó tulajdonsággal rendelkező zöldségnek Nyíregyházán egy egész könyvet szenteltek, melyben Szarka László nagyváradi kutató-termesztő gyűjtése alapján a termesztési tudnivalók mellett 35 féle, padlizsánból készült ételkülönlegesség receptjét is megtalálják.
A témáról Magyarországon először megjelent hiánypótló mű a tízéves jubileumát ünneplő Őstermelő - Gazdálkodók Lapja kiadójának, a PRIMOM Alapítványnak a gondozásában jelent meg. A szerző, Géczi László arról is tájékoztatja a könyv lapjainak forgatóit, hogy hazánk a meleg- és fényigényes növény északi termesztési határán fekszik.
Amiért a laikusoknak is ajánlják a könyvet: a padlizsán rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a magas koleszterinszint kialakulása ellen, a benne lévő fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől és ezáltal rákellenes hatásúak. A padlizsán gazdag ásványi anyagokban (kálium, foszfor, kalcium) és vitaminokban (C-, B1-, B2-, E- és P-vitamin).
Az indiai természetgyógyászok vérképző, vizelethajtó, emésztést fokozó, az öregedési folyamatot csökkentő hatása miatt is javasolják a padlizsán fogyasztását. Ráadásul magas rost- és alacsony kalória tartalma miatt a fogyni vágyók ideális zöldségféléje.