2024. április 19. - Emma

"Ha elkezdenék politizálni, akkor pillanatokon belül büdös kommunista, vagy rohadt náci lennék"

Húsz év elteltével a mai 18-26-éves korosztály lesz politikánk és országunk legmeghatározóbb eleme, így igen fontos hogy milyen politikai kép él bennük, és hogy miként állnak az egészhez. Ha valami nem fog változni, akkor az sem biztos, hogy lesz egyáltal
2009. január 4. vasárnap 16:59 - Pásztor Balázs


Ám akadtak olyanok is, méghozzá nem is kevesen (22%), akik a politika alatt a politika fogalmát, annak eszméjét keresték:

„Ez egy sokak által használt fogalom, melyet többségiben talán nem is értenek az emberek.”

„A politika egy nagyon jó terep a stratégáknak és az emberi pszichológia elméletét és gyakorlatát kedvelőknek. A politika csinálása rendkívüli belső energiákat követel az embertől. De sajnos a politikából ma kivesztek az értékek, túl sok a színészet. Régen pontosan lehetett azért tudni egy-egy politikusról hogy mi az az 1-2 érték, ami mellett a végsőkig kitart. Ez igazán fontos, mert nem lehet ott mellette a választó mindig, hogy ellenőrizze, de ha tudja, hogy ezen érték mellett hozza a döntéseit, akkor a megvan a bizalom.”

„A politika, mint a társadalmi és kulturális élet meghatározó kérdéseinek legfontosabb színtere kiemelt fontossággal bír egy állam életében. Megléte törvényszerű és hasznos is. Más kérdés az, hogy elmélet és gyakorlat között ebben a témában is megtalálhatók a különbségek. Hiába a jó ideológiák, jól csengő politikai szlogenek és hangzatos programok, a valóságban a politikai élet működése sokszor csalódást kelt az állampolgárokban. Mint körülbelül minden dolog, amiben pénz van, általában a politika sem mentes a hazugságoktól, mocsoktól és mocskolódástól. Szintén szomorú ellentmondás, hogy a politikában meghatározó szereplővé egy embert épp azon tulajdonságai tehetnek, amelyek gyakorlatilag predesztinálják a későbbi korrupt viselkedésre.”

Politizálsz-e? Ha igen miért, ha nem miért?

A válaszolók mindössze 8%-a politizál elmondása alapján, ami akár vörös riadót is jelenthet a fenti körökben. Közülük is az az indok vezeti a nagytöbbséget, miszerint szeretnének beleszólni az életük alakulásába.

„Azért politizálok, mert felelősnek érzem magam a nemzetért és érdekel mi folyik az országban.”

A nemleges válaszok 92%-ot értek el, és itt jóval nagyobb indokskálát hoztak érvül a válaszolók mint feljebb. A különböző, lentebb felsorolt érveken kívül erős volt még az is, miszerint a politika „megmérgezi az emberi kapcsolatokat”. Bár megpróbáltuk sarkosítani bizonyos támpontokhoz az egyes véleményeket(kiemelve a legerősebb érvet), de sok helyett átfedések találhatóak, illetve sokan több indokot is megjelöltek. Egy százalékuk adott indokolatlan választ, míg idő hiányára például 10% hivatkozott:

„Én akartam 18 évesen politizálni, de aztán eldurvultak a dolgok. A politika közéleti szórakozássá sárdobálássá lett. Az embernek olyan szinten kell megjátszania magát, hogy az kiölné belőle az embert, akinek indult és kiölné az értéket is, amit képvisel. Így inkább nem szánok rá időt.”

„Először is az aktív politizálásra nincs időm. Nem fér bele a sport, iskola és egyéb tevékenységek mellett az időmbe.”

Náluk jóval több pontosan, kétszer annyian - vagyis 20% - mondta azt, hogy őt hidegen hagyja, vagyis nem érdekli a politika:

„Egyszerűen nem érdekel a téma. Persze a rám vonatkozó dolgok érdekelnek, de az csak a végeredmény, ami hozzám rendeletek/törvények formájában jut el. Ez meg már konkrétan nem is politika”

A politika negatív leminősítése (korrupt, rosszul működő, túlzottan ellentétes) 36% indokaként szerepelt:

„Itthon nincs színvonalas politikai élet, és ha elkezdenék politizálni, akkor pillanatokon belül büdös kommunista, vagy rohadt náci lennék.”

„Ha Magyarországon politizálnék a jelenlegi helyzetben kénytelen lennék bemocskolni magam, már ha jutni akarnék valahova. Talán túl elvhű becsületes barom vagyok, aki nem akarja bemocskolni magát a magyar politikai szennyel.”

„Igazából Magyarországon egy kalap szar. Momentán az elégedetlenség, csalódottság és harag kerekedik felül az embereken, szóval változtatni kéne. Az ellenzék más országban tud koalícióban együtt működni, itt meg csak fikázzák egymást. Ez undorító, ebből látszik a kicsinyességük”

17% saját hozzáértésében és háttér ismereteiben kételkedett, vagyis azért nem politizál, mert nem ért hozzá:

„Csak akkor szoktam politizálni, ha adott témát úgy gondolom, hogy kellőképpen átlátok és magabiztos véleményt tudok alkotni róla, egyébként meg inkább nem szolok bele, mert nem vagyok politikus”

„Politizálni azt jelenti, hogy "társadalom vezetésére irányuló tevékenységet folytatni”. Hol van nekem meg az a tudásom, hogy egy egész állam vezetését elő segítsem? – és kérdéses, hogy hol van ez meg másnak?”

Másik 8% erőteljes véleménye az volt, hogy a politizálásnak semmi értelme és ő nem csinál értelmetlen dolgokat:

„Nem politizálok, mert úgysem tudok változtatni ezen és csak felidegesítem magam az emberi kicsinyességen és az értetlenségen . egyik oldal sem csinál semmi érdemlegeset, csak a maga hasznát nézi, és jelenleg nincs olyan párt ami benn van a parlamentben és mások érdekében is próbál valamit tenni.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását