2024. április 19. - Emma

Hihetetlen, széndioxidból gyémánt!

Ománban található nagy mennyiségben a peridotit nevű ásvány, amelynek sajátossága, hogy elnyeli a széndioxidot és ennek eredményeképpen márvány vagy mészkő lesz belőle.
2008. december 28. vasárnap 12:50 - Hírextra
Peter Kelemen és Juerg Matter, a New York-i Columbia egyetem kutatóinak figyelmét elsősorban a széndioxidot elnyelő képessége keltette fel. Számításaik szerint az Ománban található peridotitmező el tudná tüntetni a Föld széndioxid-kibocsátásnak körülbelül egynyolcadát.

Az ásványnak a széndioxidot kibocsátó üzemekhez való szállítása túl sokba kerülne, ezért véleményük szerint megoldás lehetne a széndioxidnak a lelőhelyhez való szállítása. A peridotit és a széndioxid "találkozására" egyszerű módszert képzelnek el: elég befúrni az ásványba és beleinjekciózni a melegvízzel vegyített gázt. További vízmelegítésre nem is lenne szükség, mivel a lelőhelyen uralkodó hőmérséklet elegendő lenne a ciklus fenntartásához.

A módszer iránti első érdeklődő a Petroleum Development Oman állami olajtársaság, de a térségben más olajtermelő országok is követik valószínűleg a példáját.

Kelemen szerint az európai országok számára is használható lenne ez a megoldás, mivel a Balkánon vannak peridotitlelőhelyek és a széndioxidot vezetékeken el lehetne odáig szállítani.
Nagy kiterjedésű peridotitmezők vannak még Pápua-Új-Guineán, Új-Kaledóniában, kisebbek az Egyesült Államok nyugati részében, Észak-Afrikában, Oroszországban, Spanyolországban.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják, hogy nem rendelkezik-e hasonló tulajdonságokkal a bazalt is. Izlandon folynak ebből a célból kutatások - írta az El País című spanyol lap.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását