2019. június 20. - Rafael

Hihetetlen, széndioxidból gyémánt!

Ománban található nagy mennyiségben a peridotit nevű ásvány, amelynek sajátossága, hogy elnyeli a széndioxidot és ennek eredményeképpen márvány vagy mészkő lesz belőle.
2008. december 28. vasárnap 12:50 - Hírextra
Peter Kelemen és Juerg Matter, a New York-i Columbia egyetem kutatóinak figyelmét elsősorban a széndioxidot elnyelő képessége keltette fel. Számításaik szerint az Ománban található peridotitmező el tudná tüntetni a Föld széndioxid-kibocsátásnak körülbelül egynyolcadát.

Az ásványnak a széndioxidot kibocsátó üzemekhez való szállítása túl sokba kerülne, ezért véleményük szerint megoldás lehetne a széndioxidnak a lelőhelyhez való szállítása. A peridotit és a széndioxid "találkozására" egyszerű módszert képzelnek el: elég befúrni az ásványba és beleinjekciózni a melegvízzel vegyített gázt. További vízmelegítésre nem is lenne szükség, mivel a lelőhelyen uralkodó hőmérséklet elegendő lenne a ciklus fenntartásához.

A módszer iránti első érdeklődő a Petroleum Development Oman állami olajtársaság, de a térségben más olajtermelő országok is követik valószínűleg a példáját.

Kelemen szerint az európai országok számára is használható lenne ez a megoldás, mivel a Balkánon vannak peridotitlelőhelyek és a széndioxidot vezetékeken el lehetne odáig szállítani.
Nagy kiterjedésű peridotitmezők vannak még Pápua-Új-Guineán, Új-Kaledóniában, kisebbek az Egyesült Államok nyugati részében, Észak-Afrikában, Oroszországban, Spanyolországban.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják, hogy nem rendelkezik-e hasonló tulajdonságokkal a bazalt is. Izlandon folynak ebből a célból kutatások - írta az El País című spanyol lap.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását