2024. április 25. - Márk

Nyugtalanul alszik? Vigyázzon a Parkinson-kórral!

Az alvás közben csapkodó vagy felsíró emberek közül többen lesznek Parkinson-kórosok, és az időskori elbutulás más formái is jobban fenyegetik őket - erősítette meg egy kanadai kutatás.
2008. december 27. szombat 12:45 - Hírextra
A Neurology című szaklapban ismertetett vizsgálatban 93 olyan ember vett részt, akik rendellenesen viselkednek az alvás gyors szemmozgásos (REM) szakaszában. Normális esetben ezt az alvási periódust ellazult izmok jellemzik, de ők álmodás közben kezükkel időnként ütő, csapó mozdulatot tesznek, vagy felsírnak.

A kutatók azért kezdték el vizsgálni a Parkinson-kórral és a hasonló betegségekkel való összefüggést, mert ezekre is jellemzőek a hasonló, nem kontrollálható mozdulatok.

A vizsgálatban résztvevők közül 26-nál alakult ki öt év alatt valamilyen agyi rendellenesség. 14 önkéntes lett Parkinson-kóros, 7-nél ennek egy sajátos formája, a Lewy-testes demencia, 5-nél pedig másféle demencia, időskori elbutulás alakult ki. A résztvevők átlagéletkora 65 év volt.

A kanadai kutatók megerősítették, hogy létezik kapcsolat az idegrendszer leépülése és az említett alvási zavarok között, bár ők nem találták ezt olyan szorosnak, mint néhány korábbi vizsgálat.

A brit Alzheimer-társaság kutatási vezetője ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Lewy-testes demenciában szenvedőket gyakran gyötrik élénk rémálmok, hallucinációk, és nagyon nyugtalanul alszanak. Mivel ezek a tünetek évekkel a betegség kialakulása előtt jelentkeznek, segíthetnek a diagnózis felállításában, és talán a kór megfékezésében is - tette hozzá Susanne Sorensen.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását