2024. április 25. - Márk

Megvan a legöregebb porszívó

Most töltötte be 83. "születésnapját" az ország legöregebb, még működő porszívója, amelynek tulajdonosát, Balanyi Szilvesztert szombaton díjazta a CECED Magyarország Egyesülés. Nem ez az egyetlen koros darab a gyűjteményben.
2008. december 20. szombat 18:25 - Hírextra
A hazai háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatok tömörülése hirdette meg a legöregebb porszívót kereső versenyt, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az energiatakarékos készülékek használatára, közvetve pedig a klímaváltozásra. Az az IKEA Parkban rendezett díjátadón megjelent Katona Kálmán, az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke és Olajos Péter európai parlamenti képviselő is.

A legöregebb, még működő porszívót 1925-ben vásárolta a tulajdonosa, és ezt számlával is tudta igazolni. A másik két helyezett gép 1926-ban gördülhetett le a futószalagról, ahogyan azt a gyártó cég archívumaiban, múzeumaiban rekonstruálták. A régi, elegáns fadobozban tartott acélból, bőrből készült gyönyörű készülékek még hosszú távra készültek.

Katona Kálmán felhívta a figyelmet az energiatakarékosságon belül a lakások megfelelő szigetelésének fontosságára. Mint mondta, az országnak mind a tízmillió lakosa képes volna takarékoskodni az energiával, akár energiatakarékos háztartási gép vásárlásával, akár a készenléti üzemmódban lévő háztartási gépeinek kikapcsolásával.

Olajos Péter kiemelte, hogy az energiatakarékosság nem csupán kívánalom, de előírás is számos esetben az Európai Unión belül. Hozzátette: az volna az ideális, ha az energiatakarékos gépek egyben a legolcsóbbak is lennének. Ezt több európai országban különféle módon támogatja kormányzat.

A porszívóversenyre kétszázan neveztek, végül 17 gép maradt versenyben, amelyek gazdái nyereményben részesülhettek. A három fődíjat azok a húszas évekből való készülékek kapták, amelyek tulajdonosai számlával és szállítólevéllel tudták igazolni a gépek beszerzésének korát.

A Keressük Magyarország legöregebb porszívóját! versenyt már megelőzte több hasonló akció: a kampány keretében már megtalálták a legöregebb hűtőgépet, a legrégibb, még működő mosógépet és egy, az 1930-as évekből származó tűzhelymatuzsálemet.

A környezettudatos szemléletet, az energiahatékonyság növelését és az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és környezetbarát feldolgozását népszerűsítő Forgó Morgó programot két éve indította el a CECED Magyarország Egyesülés - tudta meg az MTI Mészáros Fanni cégvezetőtől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását