2024. április 25. - Márk

Kiállítás a Finnugor Kongresszus képeiből

A Finnugor Népek V. Világkongresszusán készült fotókból nyílt kiállítás kedd este Budapesten. Az Orosz Kulturális Központban berendezett tárlat a nyáron Hanti-Manszijszkban tartott találkozó legszínesebb képeit mutatja be.
2008. december 17. szerda 06:25 - Hírextra
A Magyar Tibor fényképeiből összeválogatott tárlat többek között doboló sámánasszonyokat, hagyományos orosz faházakat, rénszarvas lábbeliket, medveünnepi zenészeket, valamint népviseletbe öltözött fiatalokat és öregeket mutat be.

"Ez a kiállítás hűen illusztrálja azt, hogy a finnugor népek számára mennyire fontos kérdés a kulturális összetartozás, valamint azt, hogy milyen óriási érdeklődés kísérte a rendezvénysorozatot" - mondta el Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a megnyitó ünnepségen.

Manherz felidézte, hogy a június 27. és 30. között rendezett világtalálkozó témái között kiemelt helyet kaptak a kisebbségek gazdasági- és kulturális identitásának, valamint az ökológiai problémákra adható lehetséges válaszoknak a kérdései.

"Az orosz-magyar kapcsolatok egyik kiemelten fontos területe a finnugor kultúra és hagyomány" - hangsúlyozta Igor Szavolszkij, az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete.

A Finnugor Népek V. Világkongresszusán 21 finnugor nép képviseletében mintegy 300 küldött vett részt. A rendezvénysorozat alkalmából a finnugor országok - Észtország, Finnország és Magyarország - és a vendéglátó Oroszország köztársasági elnökei csúcstalálkozót tartottak a közép-oroszországi városban.

A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre, azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést e népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának a megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján.

A világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselő fóruma. Magyarország, Észtország és Finnország, valamint az Oroszországban élő finnugor népek társadalmi szervezeteken, illetve mozgalmakon keresztül vesznek részt a világkongresszusban.A finnugor népek következő világkongresszusát 2012-ben, Magyarországon rendezik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását