2024. április 20. - Tivadar

Az SZDSZ törvényt módosítana

Törvénymódosítást kezdeményez az SZDSZ az M9-es gyorsforgalmi út Körmend és Nagykanizsa közötti szakaszának megépítése érdekében, amelyhez a többi parlamenti párt zalai képviselőjének támogatására is számítanak - közölte Kovács Kálmán, a liberális párt Za
2008. december 12. péntek 21:17 - Hírextra
Az országgyűlési képviselő, volt közlekedési államtitkár kiemelte: a gyorsforgalmi utak fejlesztéséről 2003-ban megszületett törvényből azért hiányzik az érintett szakasz, mert akkor még viták voltak a nyomvonalat illetően. Mostanra a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és az érintett települések által is támogatott nyomvonaltervek készültek, amelyek szerint Nagykanizsa térségében metszené az M7-est az M9-es sztráda.

Kovács Kálmán úgy látja, valamennyi parlamenti párt zalai képviselője támogatja azt az elképzelést, hogy az észak-déli irányú, nemzetközi közlekedési kapcsolatot is biztosító gyorsforgalmi út ne csak Körmendtől északra és Nagykanizsától délre, hanem a két város között is mihamarabb megépüljön. Erről hétfőn, az idei utolsó parlamenti ülésnapon egyeztetni fognak, hogy a jövő évi költségvetést nem terhelő ötpárti indítványként beterjeszthessék a módosító javaslatot.

A felvetés közvetlen előzménye, hogy Szigethy István, az SZDSZ korábbi zalaegerszegi parlamenti képviselője december elején levélben fordult a miniszterelnökhöz az autópálya mihamarabbi megépítése érdekében. Kovács Kálmán ennek kapcsán azt is kifejtette, hogy egy közelmúltbeli elemzés szerint a zalai megyeszékhely tőkevonzó képessége az utolsó a megyei jogú városok között, mert az eredményes ipari parkos fejlesztések ellenére nincs autópálya-kapcsolata.

Az észak-déli sztráda megépítését is tartalmazó 2003-as törvényben a korábbi nyomvonalviták miatt nem szerepelt a zalai szakasz, pedig az M7-es és a leendő M8-as sztráda közötti kapcsolat miatt égető szükség van rá. Kovács Kálmán indoklása szerint nemcsak a térség közlekedési és ezzel gazdasági lehetőségeit javítaná a sztráda, de segítené az Ausztria és Szlovákia felől az Adria irányába tartó, egyre nagyobb teherforgalom kezelését is.

A liberális képviselő kifejtette: a törvénymódosítás nem pusztán szimbolikus lépés, ugyanis nemcsak a hálózati elemekről rendelkezik a jogszabály, hanem a közérdekűséget is biztosítja. Emiatt tehát a megvalósulás érdekében az engedélyezések, a régészeti feltárások és más előkészítési munkálatok is jelentősen felgyorsulnának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását