2024. április 23. - Béla

Győztünk! Van egy újabb olimpiai érmünk!

Biztossá vált az, amit már régóta sejtettünk: Pars Krisztiánt hivatalosan is olimpiai ezüstérmessé léptették elő a komisszárok. Szívélyes üdvözlet a két fehérorosz jómadárnak, Ivan Tyihonnak és Vagyim Gyevjatovszkijnak a bukásért - a Hírextra megkereste a
2008. december 11. csütörtök 17:59 - Gedei Szilárd
Schmitt Pál is örül
„Telefonon beszéltem Christophe Dubi sportigazgatóval, aki elmondta, hogy a végrehajtó bizottság a mai ülésén, amelyen a függő ügyek szerepeltek a napirenden, kizárta a két fehérorosz versenyzőt, helyükre Pars Krisztián és a japán Murofusi Kodzsi kerül.” (MTI)
Már szeptembert leírtunk, amikor jöttek az első hírek: Pars Krisztián kalapácsvetőnk pekingi negyedik helyéből nagyon könnyen második lehet, ugyanis az előtte végző két fehérorosz atléta levett mintáiban csúnyaságokat találtak a doppingellenőrök. A csúnyaságot tesztoszteronnak hívják, s önmagában nem is tiltott. Ha azonban túl sok található az ember szervezetében belőle – mint ahogy Tyihonékéban is – gyanússá válhat a sportoló. Gyanússá is váltak a fehéroroszok, de a Nemzetközi Olimpiai Szövetség kegyes volt velük (nem úgy, mint négy éve Athénban a mi rossz útra tévedt dobóatlétáinkkal, Fazekas Róberttel és Annus Adriánnal) és adott nekik néhány hetet – de ennyi sem volt elég nekik a doppingvádak tisztázására.

Október 17-én viszont lejárt ez a határidő, a bürokratikus NOB-vezetés pedig mára tűzte ki a végső döntéshozatal dátumát. Meglepetés nem született, a fehéroroszok nem tudták megmagyarázni, miért is találtak doppingot a vérükben. Persze nehéz is lett volna…



"Csak végre kapjam kézhez"

Schmitt tényleg nagyon örül
„Valószínűleg én adom majd át az ezüstöt Pars Krisztiánnak, talán már a januári közgyűlésünkön. Feltétlenül örülök a döntésnek, mivel Krisztián nagyszerűen versenyzett. Négy éve, amikor tőlünk vették el az érmet, jogosan, bennünket sújtott a NOB által meghirdetett zéró tolerancia, most viszont nekünk kedvezett. Így legalább a három hatos jóslatomból az ezüstökre vonatkozó végül is bejött.” (MTI)
Pars Krisztián ugyan nem szorult magyarázkodásra, de beszélnie azt kellett, s kell mostanában, mint a Hírextrának elmondta „öt telefon van itt, és mindegyik állandóan csörög”. Bizony egy újdonsült olimpiai ezüstérmesnek állnia kell a szurkolók és a sajtó rohamát is. Főleg Krisztiánnak, ő ugyanis elég sokat várt erre a napra.

- Így van, sokat vártam erre az ezüstre – kezdte Pars a Hírextrának adott interjúját. – Nagyon örülök neki, hogy végre megszületett a döntés, és hogy ez a döntés végül is a számomra pozitív lett. Nagyon boldog vagyok az ezüstérem miatt, de igazából csak akkor leszek elégedett, ha itt lesz a kezemben és tudom, hogy az örökre az enyém – árulta el a szentgotthárdi dobóatléta.

Ugyan hónapokat várt erre az ezüstre Krisztián, de még kérdéses, hogy mikor kaphatja kézhez a jól megérdemelt érmet. – Ez húzós történet, mert az ezüstérmet először is még vissza kell szolgáltatnia a fehérorosznak, s csak utána kaphatom meg én – árulta el a Hírextrának Pars. Krisztiánt egyébként a szövetségtől hívtak csütörtök délután kettőkor és akkor mondták el neki a végleges jó hírt.



Jóban volt az egyik megbukott atlétával

Az új sorrend
Férfi kalapácsvetés, módosított végeredmény:
1. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,02 méter
2. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 80,96 méter
3. Murofusi Kodzsi (Japán) 80,71 méter
4. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 79,59 méter
5. Szymon Ziólkowski (Lengyelország) 79,22 méter
6. Libor Charfreitag (Szlovákia) 78,65  méter
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos indoklása alapján egyébként a két megbukott fehérorosz atlétának érmétől és oklevelétől is búcsút kell venniük. Sőt saját maguknak kell záros határidőn belül ezeket visszajuttatniuk a saját országuk, azaz a Fehérorosz Olimpiai Bizottságnak. Arról is döntés született egyébként, hogy Gyevjatovszkij soha többé nem versenyezhet olimpián, még a másik jómadár, Ivan Tyihon eltiltásáról a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) dönt majd.

Pars tehát most semmi mással nem foglalkozik, mint az örömmel, de felvetődik a kérdés, hogy mit is mondana a fehérorosz sporttársaknak, ha most találkozna velük.

- Ilyen kérdéssel még nem találkoztam, s nem is igazán tudom, hogy mit mondanék nekik – nevetett az újdonsült ezüstérmes. – Ha fogunk még együtt versenyezni bizony bennem lesz, hogy ők azok, akik csaltak. Tyihonnal egyébként nem sokat versenyeztem, Gyevjatovszkijjal viszont többet, s vele jó kapcsolatban is voltam – árulta el a Szombathelyen készülő atléta.

De kit is érdekelnek most a szerencsétlen belorusz kalapácsvetők, hiszen több hónappal a pekingi olimpia után is csak jönnek a magyar érmek – a végén még aranyunk is lesz hasonló módon, csak győzzük kivárni.

Várjunk az aranyakra is?

Addig viszont csak eljátszani tudunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy bizonyos amerikai illetőségű Michael Phelpsről is kiderülne valami hasonló zsiványság, mint amit a fehéroroszok elkövettek.

Na ja, mindössze annyi történne, hogy Cseh Laci telefonjai is a Pars Krisztiánéhoz hasonló vad csörgésbe kezdenének…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását