2024. március 19. - József, Bánk

Leszoktatják a krokodilokat a varangyokról

Az ausztráliai tudósok megpróbálják leszoktatni a földrész krokodiljait öngyilkos szokásukról, nevezetesen a mérgező varangyok fogyasztásáról: méghozzá nem mással, mint varangyokkal.
2008. december 9. kedd 20:34 - Hírextra
Az ötödik földrész krokodilpopulációját komolyan veszélyezteti, hogy a táplálékra vadászva bekapják az úgynevezett agavarangyokat (Bufo marinus) is, amelyeknek fejbőre igen erős, még a krokodilokra is halálos mérget tartalmaz.


"Az ausztráliai ragadozók képesek megtanulni, hogy kerülni kell a varangyevést, ha erre rávezetik őket" - fejtette ki az ABC rádiónak Rick Shine, a sydney-i egyetem kutatója.
A tudósok rájöttek ugyanis, hogy míg egy egész varangy elfogyasztása néhány perc alatt halálos lehet, egy kis darabka a csúf kis állatból már nem ilyen végzetes: csak betegséget okoz, ha lenyelik, ez azonban elegendő ahhoz, hogy elvegye a krokodil kedvét a mérgező tápláléktól.

Ebből kiindulva a tudósok kidolgoztak egy programot, amelynek keretében a krokodilokat és az ugyancsak veszélyeztetett óriásgyíkokat varangyalapú étekkel látják el, amelybe némi mérget vegyítenek, hogy "teljesen elvegyék a kedvüket a dologtól."

Az első kísérletek sikeresek voltak, a krokodilok hamar ráébredtek, hogy kerülniük kell a varangycsemegét.

A közép- és dél-amerikai országokban honos Bufo marinust 1935-ben vitték Ausztráliába, hogy segítségével irtsák ki a cukornád-farmokat pusztító bogarakat. A bogarakat alaposan megtizedelték, de aztán folytatták munkájukat, és ma már az ausztráliai állatállományt veszélyeztetik.
A varangyok, amelyeknek Ausztráliában nem volt természetes ellensége, mértéktelenül elszaporodtak az ötödik földrészen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását