2024. április 26. - Ervin

A kutya irigy

A kutyák is képesek irigykedni egymásra, kiváltképpen ha úgy érzik, hogy méltánytalanul éri őket hátrányos megkülönböztetés a többi fajtabelivel szemben. Bár a jelenség korábban is ismert volt, a kutyairigységre most tudományos alapon szolgáltatott bizony
2008. december 8. hétfő 21:45 - Hírextra
vizsgálat eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.
A kísérlet során egy fedél alatt élő, egymással baráti viszonyban lévő kutyapárokat választottak ki. A velük foglalkozó személynek azon kívül, hogy parancsokat adott nekik, semmiféle kapcsolata nem volt a négylábúakkal. Az utasítások egyszerűek voltak - például: mancsot! -, és a szakember érzelemmentes, monoton hangon ismételte őket.

Az állatoknak először együtt kellett végrehajtaniuk a parancsot. Ezzel még nem is volt semmi baj, ám amikor a sikeres teljesítés után csak az egyikük kapott jutalmat - valamilyen kutyaínyencséget -, a másik pedig nem, az utóbbi magatartásában feltűnő változás következett be. "A dicséretben nem részesülő állat gyakran megtagadta az engedelmességet, vagy csak a parancsszó többszöri elhangzása után volt hajlandó felemelni a lábát" - számolt be a kísérlet vezetője a tapasztaltakról.

Nem ritkán az igazságtalanul mellőzött négylábún stresszes tünetek mutatkoztak, például sűrűn nyalogatta a száját, de megesett, hogy szándékosan tudomást sem vett a "gazdáról".

A méltánytalan bánásmódból fakadó sértett, akár az engedelmesség megtagadásához vezető magatartásnak nyoma sem volt akkor, amikor egyik kutya sem kapott jutalmat vagy az utasítást egymástól függetlenül kellett végrehajtaniuk. Az állatok sokkal együttműködőbbnek mutatkoztak az utóbbi esetekben, nem úgy, mint amikor tapasztalniuk kellett, hogy a másikat megdicsérik, őket pedig nem.

Az igazságérzet hasonló kifejeződését eddig főleg csak a majmoknál figyelték meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. december 11. 08:17
http://www.youtube.com/watch?v=U3TwHoQTgzo&feature=channel_page
Kohn Roth Béla Manó
2008. december 10. 17:10
mert a kutya csak ne ugráljon. illetve még az se ugráljon!
Kohn Roth Béla Manó
2008. december 10. 17:09
http://www.haziallat.hu/cikkek/kutya/kutya-felugralas-leszoktatas/
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását