2024. április 16. - Csongor

Hurrá, ma van a bájnatingdéj!

Buy nothing day. Azaz „Ne vásárolj semmit nap". Ha önöknek ez jelent valamit és tudnak azonosulni ezzel a nemzetközi kezdeményezéssel, akkor ma képesek lesznek leküzdeni a XXI. század emberének alapvető szükségletévé vált vásárlást. Amúgy is válság
2008. november 28. péntek 13:26 - Gedei Szilárd
Persze nem olyan egyszerű ezt a jól hangzó kezdeményezést be is tartani. Mert ugyan gazdasági válságban vergődik az ország, a közelgő karácsonyfa állító össznépi ünneplés viszont sokkal jobban közeleg, mint hogy megengedhesse magának a boldogtalan átlagmagyar a vásárlásmentes napot. Azaz valamiért sokkal erősebb a fenyőfa és a bejgli még kanyarban sem lévő illata, mint egy ilyen megfoghatatlan izé, amelyet egyesek lánykori nevén nevezve gazdasági válságnak hívnak.

Kedves vásárlóink!

Hiszen november végét írunk, mindjárt jön a Mikulás és az antiglobalista-antikapitalista-antimindenista aktivisták arra buzdítják szerte a világon az embereket, hogy tartsunk egy olyan napot, amikor nem vásárolunk semmit. Jönnek sorban a felhívások, mennek a körímélek, hogy az egyszeri magyar ember is tudjon már róla: ma van a bájnatingdéj.

Kéremszépen én annyira szeretem ezeket a szebbnél szebb nevű és nemesebbnél nemesebb célokért életre hívott világnapokat, hogy még tegnap elhatároztam, csakazértse fogok vásárolni ma semmit. Haljon éhen az összes újságárus, maradjon hoppon az összes kajálda: én bizony ma messziről elkerülök minden kereskedelmi egységet.

Ennyit a Kedves vásárlóink!-ról. A vevő kedves ugyan, de most nem fog fizetni.

Tettem bizonyítandó - nem mintha nem lett volna egyszerűbb otthon hagyni a pénztárcámat -, hogy mennyire komolyan gondolom elhatározásomat, nem vettem BKV bérletet sem a villamosra. Persze jegyet sem. Ellenben vettem egy nagy levegőt és felszálltam az egyesre.

Pechemre viszont a kedves ellenőrhölgy felvette a karszalagját és az istenért sem akarta megérteni, hogy én a „Ne vásárolj semmit nap" miatt nézek rá olyan bután, hiába magyaráztam neki, hogy bájnatingdéj van.

Nem érted? Ne vegyél semmit!

Meg amúgy is jött az ímél, hogy a www.zoldbolt.hu nevű webáruház is bezár ma. Pedig pont most akartam rendelni egy célzottan újrahasznosítható fogkrémtubus újrafelhasznált műanyagából készült "Bájnatingdéj evri déj" feliratú pólót, mert az még nincsen nekem.

Ekkor azonban belém hasított a felismerés, hogy nem vásárolhatok semmit, mert ma van a bájnatingdéj. A zöldeknek azonban feltétlenül jár a gratuláció az üzleti érdekeket háttérbe szorító döntésük miatt.

Aki viszont ma délután a belvárosban jár, az könnyen szembetalálhatja magát néhány bevásárlókocsival. A Hulladék Munkaszövetség és a Tudatos Vásárlók Egyesülete ugyanis közösen szervez ma bevásárlókocsis demonstrációt, ők így emlékeznek meg a bájnatingdéjről.

Én pedig úgy, hogy továbbra sem veszek semmit. Elmennék a bevásárlókocsis tüntetésre is, de most már félek, hogy a BKV is értesült a világnapról. Jegy nélkül pedig az is lehet, hogy túl sokba kerülne nekem a bájnatingolás. Szóval maradok.

Ne vegyél semmit év...

Meg amúgy is, van abban valami ráció, hogy minden évben november utolsó péntekére találták ki ezt a Ne vásárolj semmit napot. Sok magyar emberek ugyanis így hó végén, meg persze egyre mélyebben a személyes gazdasági válságban minden nap egyfajta bájnatingdéj.

Én már látom lelki szemeim előtt az új magyar fejlesztést is - pont ezért holnap meg is rendelem a zoldbolt.hu-ról a pólót a következő felirattal: Buy Nothing Year 2009...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását