2024. március 29. - Auguszta

A hallássérültek is hallják a zenét

Speciális diszkóban táncolnak csütörtök este a hallássérült gyerekek a szegedi Klúg Péter Gyógypedagógiai Intézmény Katalin-bálján – tájékoztatott csütörtökön sajtótájékoztatón a rendezvényről a hallássérült gyermekek nevelésével foglalkozó intézmén
2008. november 27. csütörtök 20:27 - Hírextra
Nacsa Henrietta igazgatóhelyettes az MTI-nek elmondta: a hallókészülék segítsége mellett, a hallásveszteséggel rendelkező gyerekek különböző frekvencián és hangerősségen hallanak. Ők a ritmust, a zenét jól érzékelik, hiszen a zene szélesebb frekvencián szól, mint a beszéd.

Az iskolában több mint száz éve folyik a hallássérültek nevelése, jelenleg kilencvenkét gyermekkel foglalkoznak az óvodától az általános iskolán át egészen a szakiskoláig. Diákotthoni részlegük is van, ahol ötvenöt fiatal él. Szabadidejükben a diákok az iskola nyújtotta lehetőségek mellett rendszeresen járnak könyvtárba, látogatják a városban lévő testvériskolákat.

A Katalin-bál több mint húszéves hagyomány az intézményben, kezdetben talán a Katalin nevű oktatókat ünnepelték - mondta a múltról a vezető. Ezt az ünnepet azóta is tartják, és a felnőttek mellett a gyermekek is készülnek rá, hiszen ők különböző produkciókat adnak ajándékba a Katalinoknak.

Szikriszt Péter, a zenei produkció felelőse a feladatról elmondta: második alaklommal szervezi a hallássérült fiataloknak a diszkót. Olyan professzionális klubfelszerelést kellett felépíteni a tornateremben, amelyet a halló gyerekek is ritkán láthatnak iskolai eseményen. A speciális közönségnek ugyanis kell egy állandó frekvencia, amelyet jól érzékel, elsősorban a basszustartomány. Szükségük van a rezgésekre, hogy jobban megértsék a zenét. Emellett lézerekkel, tükörgömbökkel segítik az érzékelést, és a fények a zene ütemére pulzálnak. A DJ elmondta, hogy olyan zenéket válogat össze, amelyek intenzív üteműek és változatos frekvenciájúak, így mindenki igényét kielégítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását