2024. április 25. - Márk

Három napos zárás

Háromnapos rendezvénysorozattal zárja Szekszárd a Babits Mihály születésének 125. évfordulóján meghirdetett emlékévet. November 26-án, szerdán Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő avatja fel Babits szekszárdi szülőházában a megújult kiállítást.
2008. november 23. vasárnap 08:17 - Hírextra
Lovas Csilla, a Babits Emlékház vezetője az MTI-nek elmondta: egy teljesen új, interaktív elemekkel, audiovizuális térrel, múzeumpedagógiai foglalkoztatóval bővített kiállítás épül fel. Újdonság lesz egy Babitsról készült rövidfilm, és több kézirattal is gazdagodik a gyűjtemény.

Szerdán délelőtt a vármegyeháza dísztermében Tverdota György, Pomogáts Béla, Sipos Lajos, N. Horváth Béla és Töttős Gábor irodalomtörténészek konferencián beszélgetnek a babitsi életműről. Az évforduló alkalmából két könyvet is bemutatnak: Sipos Lajosnak a Babits Kiadó gondozásában megjelent
kismonográfiájáról muzeológus, irodalmár és tipográfus beszélget a szerzővel. Czakó Sándor fotóriporter kötete, a Babits utazása Szekszárdon a ma az emlékház udvarán található Babits-szobor szállítását dokumentálja versidézetekkel.

Az évforduló alkalmából jelenik meg az Édes az otthon című hangoskönyv, amely a költő húsz versét tartalmazza két szekszárdi előadó, Németh Judit és Orbán György tolmácsolásában. A szerdai program zárásaként Bánffy György Kossuth-díjas színművész előadásában hallhatja a közönség a Jónás könyvét.
November 25-én, kedden este a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar aulájában mutatják be Jelenczki István Holt költő a hegyen című filmkölteményét Husek Rezső zongoraművész közreműködésével.

A költő sírját Budapesten, a Fiumei úti sírkertben hétfőn koszorúzzák meg a szekszárdi Babits Emlékbizottság és a tolnai megyeszékhely képviselői.

Ugyancsak a fővárosban szobor- és emléktábla-avatásokkal, kiállítással adózik a költő emlékének a Budavári Önkormányzat. Kedden a Babits-zarándoklat Budán elnevezésű programsorozat részéként a Márai Szalonban emlékeznek Babits Mihályra. Másnap felavatják a Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél a költő bronzszobrát. A Várnegyed Galériában a hétvégén emlékkiállítás nyílik, amely korabeli bútorokkal, fotókkal idézi fel a költő és felesége, Török Sophie budai otthonait, azt a miliőt, amelyben versek, esszék, a XX. századi magyar irodalom remekei és a Nyugat hasábjai is születtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását