2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány és a magyar édekképviselet

Lehet határozottan képviselni a magyar nemzet érdekeit úgy is, hogy az nem jár együtt egy másik nemzet megsértésével - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Békéscsabán, miután találkozott az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel és a Békés megyei szlová
2008. november 20. csütörtök 15:40 - Hírextra
Vitám van azokkal, akik azt gondolják, hogy akkor igazán magyar valaki, ha megsért egy másik nemzetet - jelentette ki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. A kormányfő szerint a nemzeti érdekképviselet nem a magyarság, hanem a becsület és a tisztesség kérdése.

Gyurcsány Ferenc beszélt a közeli evangélikus nagytemplomól, amit szlovákok építettek. "Az oltáron ma is szlovák nyelven dicsőítik Jézust" - jelentette ki. Ez így van rendjén, Magyarországnak semmi félnivalója nincs az itt élő szlovákoktól, és Szlovákiának sincs félnivalója az ottani magyaroktól - fűzte hozzá.

A kormányfő kiemelte: megtesz mindent annak érekében, hogy a nyugalom és a megértés legyen a jellemző az emberek közötti kapcsolatban, a két nemzet és a két állam viszonyában.
"Minden lépésünket most úgy kell tervezni, és a szerint kell dönteni, hogy segíti-e a nyugalom megteremtését, vagy éppen ellenkezőleg, esetleg feszültséget hoz" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szólt a hazai szlovákság oktatásának támogatásáról is. Mint mondta, a közoktatásban a nemzetiségi iskolák az alapnormatíva feletti, mintegy 30 százalékkal több támogatást kapnak, és felvetette, hogy ezt a támogatást célszerű lenne magasabb szintű jogszabályban is garantálni.

A nemzetiségi oktatással kapcsolatban kiemelte: a közelmúltban döntött a kormány arról, hogy 252 iskola rekonstrukcióját támogatja. A fejlesztések között 39 olyan iskola van, ahol a kisebbségek oktatása folyik, s ez magasabb szám, mint az itt élő nemzetiségek aránya.
Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi szervezet már korábban kiadott egy nyilatkozatot, amelyben "elítéltek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, akár fizikai, akár szóbeli formában jön, bármelyik oldalról is".

Az önkormányzat partnere a magyar kormánynak, és "ami a magunk nemzetiségének helyzetét illeti, de az államközi kapcsolatokban is, ami tőlünk telik, természetesen igyekszünk mindent megtenni - mondta Fuzik János.

Gyurcsány Ferenc látogatása kapcsán tüntetést tartottak a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai a Szlovák Kultúra Házához közeli Kossuth téren, mert szerintük a miniszterelnöknek ott kellene látogatást tennie, ahol probléma van a magyarok és a szlovákok között. "Békéscsabán békességben él egymás mellett a két nép" - fogalmazott az MTI-hez eljutatott levelében Samu Tamás Gergő, a párt Békés megyei elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását