2024. március 29. - Auguszta

BÁV árverés

A BÁV. művészeti aukciójának harmadik napján, csütörtökön, ezüstöket, Zsolnay kerámiákat, szobrokat, szertartásedényeket és más műtárgyakat árvereztek, 268 tételben.
2008. november 14. péntek 06:14 - Hírextra
Ezen az estén került kalapács alá Borsos Miklós két vörösréz domborműve, a Kristályt tartó nőalak és a Gömböt tartó nőalak. A két, nagyméretű tábla annakidején a Magyar Optikai Művek irodaházát díszítette. A mester 1957-ben készítette őket, állami megrendelésre, s célzottan a nagyhírű gyár számára, ezért szólnak az optikáról, fényről a domborművek.

A gyár privatizálásakor, a Borsos műveknek nyoma veszett. Mostani felbukkanása ugyan kisebb vihart kavart, többen vitatták az eladó tulajdonszerzésének jogosságát. De mivel a domborművek nem állnak rendőrségi körözés alatt, s eltűnésük óta senki nem kereste őket, az aukciósház nyugodtan beillesztette kínálatába. Egyenként 500-500 ezer forintos kikiáltási árat rendeltek hozzájuk.

A vételi megbízást adó, a telefonos és a teremben lévő licitálók is szemrebbenés nélkül emelték egyre magasabbra az árat. A kristályt tartó nő 950 ezer, a gömböt tartó nő 800 ezer forintért került ugyanannak a gyűjtőnek a tulajdonába.

Kisplasztikai anyag hozta az est legmagasabb árát. Kisfaludi Stróbl Zsigmond A gyík című, klasszikusan szép, fehérmárvány női aktját - amelynek változatai több méretben ismertek, köztéren és múzeumban, - 3 millió forintról éppen duplájára, 6 millióra licitálták. Két, XIX. századi francia szobor, J. L. Gautier, és P. F. Machault bronz műve 1,3, illetve 1,2 millióért, a bécsi Franz Bergman festett bronzplasztikája 1,4 millió forintért kelt el.

Mint a két előző napon, most is, többször koppant a kalapács magas árakon. A tálakon, tányérokon az Esterházy család címere jelzi egy ezüst vacsorázó készlet eredetét. A bécsi mesterjegyekkel ellátott, finom készletért 3,8 millió forintot fizetett új tulajdobosa.

Milliós leütéseket többször elértek a különböző műfajú műtárgyak. Az asztali ezüstök közül egy 1900-ból való pesti teás és mokkás készlet, egy párizsi empire csokoládéskanna, egy augsburgi mester empire kávéskannája, egy bécsi rokokó szentségtartó, két Zsolnay díszváza - az egyiket Zsolnay Júlia tervezte - és egy Zsolnay nőalak tartozott ebbe a körbe.

Az alacsonyabb árkategóriában a történelmi ezüsttárgyak, a Zolnay díszedények, Tevan Margit iparművészeti tárgyai, Gorka Géza kerámiái szerepeltek jól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását