2024. április 20. - Tivadar

Könyvritkaságok kerültek kalapács alá

Több mint négyszáz könyvritkaság talált új gazdára a hétvégén a Tizedik Szegedi Könyvárverésen a Somogyi-könyvtárban - tájékoztatta hétfőn Dobos Tamás főszervező az MTI-t.
2008. november 10. hétfő 18:42 - Hírextra
A könyves szakember hozzátette: a jubileumi árverés összességében gyengébb volt a tavalyinál, hiszen a könyvek csaknem tíz százaléka megmaradt, de csaknem négyszázhúsz régiség talált új gazdára. A katalógusba 460 tétel került, melyből 44 várja, hogy jövőre akár újra kalapácsa alá kerülhessen.

Az szervező elárulta, hogy a legnagyobb meglepetés Fekete István regénye, A koppányi aga testamentuma volt. Az 1937-es első kiadás aranyozott vászonkötésben négyezer forintos kikiáltási árat követően negyvenezer forintért kelt el. A legkülönlegesebb darab Reizner János négykötetes műve, a Szeged története volt, amelyet nyolcvanezer forintért kínált eladásra tulajdonosa, és végül a lelkes gyűjtők licitálására kétszázhúszezer forinton kelt el.

A másik hasonlóan népszerű tétel Kós Károly alkotása, az Attila királyról ének 1923-as, aláírt kézzel számozott példánya volt. A nagyon ritka kis bibliofil kötet, a szerző sztánai műhelyében készült három könyv egyike. Ezért a darabért szintén legalább nyolcvanezer forintot akart kapni régi tulajdonosa, aki végül 230 ezer forinttal térhetett haza.

Szegeden egyebek mellett nagyon népszerű a helytörténeti anyag. Bálint Sándor dedikált műve, a Szeged népe a kikiáltási ár hatszorosáért cserélt gazdát, csakúgy, mint a másik, szintén általa szignált írása, A disznótartás és disznótor szegedi hagyományai.

Dobos Tamás elmondta: Szegeden tíz évvel ezelőtt látták meg a lehetőséget az antikváriusok az eladás ilyen formájában. Akkor még Budapesten kívül csak a dél-alföldi településen rendeztek könyvárverést. A napfény városának évente egyszer megszervezett eseménye abból a szempontból is különleges, hogy nincs az országban még egy helyszín, ahol több antikvárium egyszerre kínálná kincseit. Szegeden példaértékű együttműködés alakult ki. Emellett a tételek csaknem hatvan százaléka magánszemélyektől került a katalógusba - tette hozzá a szervező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását