2024. április 18. - Andrea, Ilma

A nyugati média hazudik?

Nem őszinte a nyugati média, az összes sajtóorgánum egyoldalúan tájékoztatja a közönséget, miközben azt hazudják, hogy objektíven tudósítanak - mondta az MTI-nek Joris Luyendijk holland író-újságíró, akinek Elkendőzött valóság című könyve már magyarul is
2008. november 8. szombat 17:01 - Hírextra
A legnagyobb probléma szerinte nem az, hogy a nyugati média egyoldalúan tájékoztat például az arab világ eseményeiről. Hanem az, hogy nem beszél nyíltan arról, hogy nem tud pártatlan maradni. Az újságíróknak például el kellene mondaniuk, hogy miért tudósítanak egy-egy témáról többet, másról kevesebbet. Az őszinteség helyett azonban a média inkább azt hazudja, hogy objektív - hangsúlyozta Joris Luyendijk magyarországi útján az MTI-nek.
A média arról sem beszél őszintén, hogy a közönséget folyamatosan manipulálják a politikusok és a gazdasági élet szereplői - tette hozzá.
Joris Luyendijk szerint új szemléletre van szükség az újságírásban annak érdekében, hogy a közönség valóban minden oldalt megismerhessen.
A holland újságíró magyarul most megjelent könyvében antropológusként vizsgálja a média működését. A könyv megírásakor úgy elemezte az újságíró-társadalmat, mint ahogy a kutatók feltérképeznek egy távoli szigeten élő addig ismeretlen törzset - mondta Joris Luyendijk.
A könyv egy diagnózist ad a média jelenlegi állapotáról, azt azonban nem tudja megmondani, hogy mi lehet a gyógymód - fűzte hozzá.
A könyv célközönsége a hírfogyasztók széles tábora. A kötet sikerét jelzi, hogy csak Hollandiában már 250 ezer példányban kelt el. Azok, akik már olvasták, azt mondják, mostantól nem tudnak ugyanúgy a hírekre tekinteni, mint korábban - hangsúlyozta Joris Luyendijk.
A szerző számára nemzetközi elismerést hozó Elkendőzött valóság (Het zijn net mensen) a holland, a német és az olasz fordítás után jelent meg magyarul.
Joris Luyendijk 1971-ben született Amszterdamban. Politikatudományi, arab és antropológiai tanulmányokat folytatott, majd 1998 és 2003 között külügyi tudósítóként dolgozott Kairóban, Bejrútban és Kelet-Jeruzsálemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását