2024. április 25. - Márk

Karikatúra fesztivál

A kultúrák közötti párbeszéd témáját feldolgozó hazai és külföldi karikatúrákat mutat be idén a Magyar Kultúra Alapítvány (MKA) budai székházában megrendezett XII. Magyar Karikatúra Fesztivál - közölte a rendezvény csütörtöki megnyitóján Koncz Gábor.
2008. november 6. csütörtök 18:55 - Hírextra
Az MKA igazgatója elmondta, az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította, azért a fesztiválra is ebben a témában érkezett karikatúrákat vártak. Hetvenhét karikaturista küldte be alkotásait huszonöt országból, többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Belgiumból, Ciprusról, Iránból, Kínából, Lengyelországból, Olaszországból és Ukrajnából - érzékeltette a Külügyminisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) által támogatott kiírás sikerét Koncz Gábor.

Az alapítvány igazgatója hozzátette, a pályázat legjobb alkotásait Alexander Brody író, Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, Kocsis Ernő karikaturista, valamint a külügyi és a kulturális tárca képviseletében Kovács István nagykövet, kabinetfőnök, illetve Tóth Veronika tanácsos választotta ki.

A kiállításnak Budapest után több hazai és külföldi nagyváros is otthont ad, így a karikatúrák Nyíregyházán, Kecskeméten, Kaposvárott, Egerben, Párizsban, Rómában, Nagyváradon és Komáromban is megtekinthetők lesznek - jegyezte meg Koncz Gábor.

Korsós Tamás, a Külügyminisztérium főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy a karikatúra néha kényes műfaj: "nem is olyan régen diplomáciai incidenseket, mi több erőszakos megnyilvánulásokat is okoztak karikatúrák".

Göncz Kinga külügyminiszter szavait tolmácsolva Korsós Tamás rámutatott: a műfaj ugyanakkor segíthet is a megértésben. "Ezt a gyűjteményt szívesen megmutatnám egyik-másik kollégámnak, mielőtt leülünk tárgyalni, (...) az irónia hatására talán elfogadóbbá válnának" - idézte a külügyminisztert a főosztályvezető.

Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára hozzátette, sokat kell még tennünk azért, hogy meghallgassuk egymást, és ne legyünk azért mérgesek, ha más nemzet fiai nem úgy gondolkodnak, mint mi. "Próbáljuk a saját értékeinket civilizált módon közvetíteni" - hívta fel a figyelmet.

A fesztivál pályázatát az ukrán Oleg Gucol nyerte, a második helyezett a magyar Marabu (Szabó László Róbert) lett, a harmadik helyezést a zsűri az ukrán Vlagyimir Kazanevszkijnek ítélte, míg az OKM Nemzetközi Szakállamtitkárságának különdíját a magyar Halter András vehette át.
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, a budai Várban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását