2024. április 19. - Emma

Koprodukcióban kerül színre A bajadér

A bajadér című táncjáték bemutatójára készül a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház balettegyüttese; a klasszikus koreográfiát Szlava Muhamedov állítja színpadra Budapesten.
2008. november 5. szerda 14:32 - Hírextra
Pongor Ildikó balettmester a három felvonásos darabról tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a táncjáték a klasszikus alkotások talán legnehezebbike, igen fegyelmezett munkát követel a táncosoktól.

Keveházi Gábor balettigazgató arról számolt be: olyan egész estés darabot keresett, amely a társulat mentális állapotát, technikai színvonalát kiegyensúlyozottá teszi. A bajadér alkalmas mű erre, a szólistáknak és a kartáncosoknak egyaránt nagy és nehéz feladatokat ad. A pontosság mellett a kifejezés és a stílus is lényeges eleme az egzotikus környezetben játszódó szerelmi történetnek.

A templomi táncosnő, Níkia, a bajadér és Gamzatti, a rádzsalány ugyanazt a daliás harcost, Szolort kívánja párjául. Szolor titkos esküt tett a bajadérnak, de Gamzatti apja, hogy a tönkre tegye a kapcsolatot, egy kígyót rejtő kosarat küld a táncosnőnek. Szenvedély és líra kettőse jellemzi a történetet, amelynek egyik jelenetét, az Árnyak táncát önálló számként is elő szokták adni.
 Budapesten is csak ezt a részt játszották 1976-ban magyar előadók, illetve a darab egy rövidített verzióját a táncművészeti főiskola vizsgaelőadásán 1998-ban.

A bajadért a szentpétervári Nagy Színház számára készítette Marius Petipa, az indiai környezethez Ludwig Minkus komponált romantikus muzsikát. 1877-ben az ősbemutatón Níkiát az orosz balett egyik első csillaga, Jekatyerina Vazem táncolta.

Az eredetileg szinte wagneri méretű táncdrámát Szlava Muhamedov célszerűen, a XXI. századi követelményeknek megfelelően lerövidítette. A hármas szereposztásban Níkiát, a bajadért Popova Aleszja, Kozmér Alexandra és Anna Tsygankova, Szolort a társulat új tagja, Vlagyimir Arhangelszkij mellett Oláh Zoltán és Bakó Máté, Gamzattit pedig Anna Tsygankova, Radinya Dace és Pazár Krisztina táncolja. A bemutatót november 15-én tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását