2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kihírdették aFilm-Szabadság-56 című forgatókönyvíró- és ötletpályázat nyerteseit

Összesen 220 pályázat érkezett a Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatal közös, harminc évnél fiatalabb diákoknak meghirdetett Film-Szabadság-56 című forgatókönyvíró- és ötletpályázatra, amelynek eredményeit kedden hirdették ki Budapesten, az Uránia
2008. november 4. kedd 17:57 - Hírextra
A felhívásra olyan nyolcperces filmetűd-terveket, ötleteket vártak, amelyek az 56-os forradalomról, annak fiataljairól szólnak. Összesen 220 érvényes pályázat érkezett az október 28-i határidőig: többségében felsőoktatásban tanulók jelentkeztek, a tervek csaknem hatvan százalékát egyetemisták, főiskolások küldték be. Általános iskolásoktól csupán két pályázat érkezett, a többi induló a középiskolások közül került ki. A legfiatalabb pályázó 11 éves volt.

A 201 magyarországi jelentkező mellett kilencen a határon túlról, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból küldtek anyagot. Néhányan több tervvel is indultak, de voltak olyanok is, akik közösen pályáztak.

A szakmai zsűri - amelynek tagja volt Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője, Meskó Zsolt producer, valamint Budai Bernadett kormányszóvivő és Pusztay András, az m1 programigazgatója - Bereményi Géza és Pálfi György filmrendező irányításával választotta ki a győztes alkotásokat. Az eredeti tervek szerint hat pályamunkát díjaztak volna, de a beérkezett művek kiemelkedő színvonala miatt végül hét pályázat nyerte el a zsűri tetszését.

A Film-Szabadság-56 című pályázat nyertese lett: Bence Balázs (Budapest) Októberi ifjak, Birtalan Ilona Liliána (Budapest) Lyuk, Csigás Viktor Dávid (Veresegyház) 1956, Hidasi Kata és Harasztos Péter (Budapest) Corvin köz, Kiss Emma (Budapest) Befürödve, Tucsni László (Zalaszentgrót) Októberi séta és Varga Kata (Miskolc) Misley című alkotása.

Varga Kata az MTI-nek elmondta: pályaműve a 13 éves Misley Emeséről szól, aki az 1956-os miskolci sortűz egyik áldozata volt. Vajon ki lehetett ő, hogy került a tüntetők közé? Erre kereste a választ az óvodapedagógiát tanuló fiatal lány.

"A barátnőm hívta fel a figyelmemet a pályázatra. Minden nap elmegyek az emléktábla mellett, de nem tudom miért pont Emesét ragadtam ki, valószínű azért, mert róla hallottam a legtöbbet" - fogalmazott Varga Kata.

Bereményi Géza az eredményhirdetésen elmondta: a pályázatok olvasásakor az derült ki számára, hogy a fiatalok érdeklődnek 1956 iránt és kialakult véleményük van ennek a történelmi eseménynek a megünnepléséről. Pálfi György véleménye szerint a pályázat megmozgatta a családokat, elkezdtek 56-ról beszélgetni.A hét nyertes pályamunkából tévéfilm készül, amelyet a Magyar Televízió jövőre, október 23-án mutat be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását