2024. április 25. - Márk

Vakmerő és fura elméletek klímaváltozásra

A Royal Society, a brit királyi természettudományos akadémia csütörtökön kutatást indított az úgynevezett "földtervezés", az általános felmelegedés megakadályozására javasolt vakmerő, sőt fura elgondolások tanulmányozása céljából. Ez utóbbiak között szere
2008. október 31. péntek 06:25 - Hírextra
"Kutatásunk célja, hogy elválasszuk a tudományt a sci-fitől, és meghatározzuk, milyen kérdések érdemesek mélyreható tanulmányozásra" - mutatott rá közleményében John Stepherd professzor, a kutatócsoport vezetője.

"Látnunk kell, hogy az általunk tanulmányozott elgondolások alkalmasak-e a legveszélyesebb klímaváltozási jelenségek elkerülésére, és alaposan elemeznünk kell, milyen más (technikai) mellékhatásaik lehetnek" - tette hozzá. Hangsúlyozta: elképzelhető, hogy egyes tervek csak a fantázia szüleményei.

Számos tudós, aki úgy ítéli meg, hogy nem elegendőek az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének kiotói jegyzőkönyvében foglalt politikai erőfeszítések, évek óta javasol többféle "műszaki megoldást", amelyek azonban számos kérdést vetnek fel a megvalósíthatóság, a kihatás, illetve az esetleges veszélyesség terén.

Számos elmélet merült fel, ezek között szerepel az az óriás "pókháló", amely a világűrben elhelyezve és mozgatható tükrökkel felszerelve verné vissza a napsugárzás egy részét. Egy másik elgondolás szerint vassal kellene az óceánokat "megtrágyázni", ami serkentené a szén-dioxidot elnyelő fitoplanktonok (egysejtű növények) szaporodását.

A Meteorológiai Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) által létrehozott, a klímaváltozást tanulmányozó kormányközi munkacsoport (IPCC) 2007 novemberében közzétett negyedik jelentésében rámutatott: a jelenlegi földtervezési tervek nagyrészt spekulatív jellegűek és ismeretlen mellékhatások kockázatát foglalják magukban.

A londoni székhelyű Royal Society kutatásának eredményeit várhatóan 2009 nyarán hozzák nyilvánosságra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását