2024. március 29. - Auguszta

Kudarc a cseheknél

Kudarcba fulladhat a 2009 első felében esedékes cseh EU-elnökség a csehországi belpolitikai helyzet miatt - mondta Hamberger Judit, a Magyar Külügyi Intézet elemzője csütörtökön az MTI-nek.
2008. október 30. csütörtök 18:03 - Hírextra
Technikailag nagyjából felkészültek a csehek, de a belpolitikai instabilitás miatt megvan az esély arra, hogy megbénul az EU-elnökségük, mint ahogy arra is, hogy kormányválság alakul ki és előre hozott választásokat tartanak az elnökség idején - mondta Hamberger Judit.

Csehországban már több cikluson át nagyon szoros a kormány és az ellenzék mandátumainak aránya a parlamentben. Az elmúlt tizenöt évben többször volt már példa kisebbségi kormányzásra is - tette hozzá.

Mint rámutatott, az ellenzéki szociáldemokraták keményen támadják a jobboldali kormányt, minden eszközzel arra törekednek, hogy instabil helyzetet teremtsenek, ez pedig egyáltalán nem kedvez az EU-elnökség lebonyolításának. Jirí Paroubek, a szociáldemokraták elnökének politikai szándéka valószínűleg 2009 első félévében is az lesz, hogy teljesen alkalmatlanná tegye a jobboldali kormányt az uniós ügyek intézésére - hangsúlyozta Hamberger Judit.

Ráadásul a cseh kommunista párt is rendkívül erős és rendkívül keményen bírálja az uniót - tette hozzá.

Mint mondta, az sem segít a helyzeten, hogy a cseh államfő is sokszor tesz euroszkeptikus megjegyzéseket. Véleménye szerint biztos, hogy Václav Klaus az elnökség idején is ostorozni fogja az Európai Uniót, ez pedig nagyban ronthatja az ország megítélését.

A kialakult helyzetben a kabinet a fontosabb kérdések eldöntését valószínűleg igyekszik majd későbbre halasztani, de "akár az ellenzékieket is hajlandó lehet lefizetni azért", hogy fél évig "csendben maradjanak" - mutatott rá a szakértő.

Hamberger Judit szerint egyelőre még nem kezelik reális lehetőségként a csehek azt, hogy elveszik tőlük az elnökséget, most még csak felháborodást hallani Csehországból.
Ha mégis elvennék az elnökséget Csehországtól, az egyértelműen azzal járna, hogy megerősödne az unióellenes szélsőbaloldal - tette hozzá.

Legutóbb szerdán az Európai Parlamentben vonták nyíltan kétségbe Csehország alkalmasságát arra, hogy január elsején átvegye az Európai Unió soros elnökségét.

Ingo Friedrich német EP-képviselő felszólalásában azt mondta, hogy a prágai vezetésnek háttérbe kellene szorítania belpolitikai csatározásait, hogy el tudja látni a közelgő soros EU-elnökségi feladatait. Ellenkező esetben Csehországnak fel kellene kérnie az elnökségi sorban utána következő Svédországot, hogy vegye át tőle az elnöki teendőket - tette hozzá a Keresztényszociális Unió politikusa.

A lehetőségek között az is felmerült, hogy a soros francia elnökséget hosszabbítanák meg a cseh elnökség kárára. A cseh kormányfőhelyettes erre reagálva kiemelte, hogy ezek elképzelések alaptalanok, jogilag és politikailag nem korrektek. Csehország teljes mértékben fel van készülve arra, hogy az uniós elnöki szerepet január 1-jétől betöltse - hangsúlyozta Alexander Vondra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását