2024. április 19. - Emma

Természetgyógyászat tudományos vizsgálata

Tudományos vizsgálati programok szervezésével kívánják tisztázni az Egyesült Államokban a természetgyógyászati módszerek, az alternatív orvoslás eredményességét és biztonságosságát. Az ilyen vizsgálatok szervezésére és értékelésére külön részleget hoztak
2008. október 27. hétfő 07:53 - Hírextra
A statisztikai adatok szerint a tudományos orvoslás igénybe vétele mellett mintegy 80 millió amerikai felnőtt alkalmaz valamilyen alternatív gyógyító eljárást, a gyógyfüvektől a megavitaminokon át a jógáig és az akupunktúráig. Az ilyen módszerek többségére vonatkozóan azonban világszerte hiányoznak a megfelelően ellenőrzött vizsgálatok.

A közhiedelem és az igen sokféle alternatív gyógymódból élők találékonysága miatt gyakran csodatévő híre támad ezeknek a gyógymódoknak. Ugyanakkor például évekkel ezelőtt Hollandiában csak akkor derült ki egy gyógytea végzetes mellékhatása, amikor egymás után több teakedvelő esetében vált szükségessé a veseátültetés. 2005-ben pedig Kanadában figyelmeztették az embereket, hogy az ott forgalomban lévő chaparral tea súlyos máj- és vesekárosodást okozhat.

Négy éve egy tudományos tanulmány összegyűjtötte azokat a közleményeket, amelyek a jóga gyógyhatását vélték bizonyítani. A 181 dolgozat szerint ez a hagyományos gyógymód eredményes szinte minden betegség esetében, asztmától a depresszióig.

A vizsgálatoknak viszont csak 40 százaléka történt olyan, a véletlenszerű kiválasztáson alapuló módszerrel, amit a tudományos értékelhetőség miatt a kutatók ma megkívánnak. A tanulmányok többségében átlag 20-30 személyt vizsgáltak. Ha figyelembe vesszük, hogy a megbízható eredmény érdekében például egy-egy új vérnyomáscsökkentőt magas vérnyomású emberek ezreinek esetleg évekig történő megfigyelésével értékelnek, nyilvánvaló a kis létszámú vizsgálatok nagy hibalehetősége.

Az alternatív módszerek értékelésére létrehozott intézet az idén 122 millió dollárból gazdálkodhat. Ez a költségvetés reményt ad arra, hogy megfelelő színvonalú vizsgálatokkal értékelik a természetgyógyászati eljárásokat. Az Alzheimer-kór kezelésére adott gingko biloba hatását háromezer betegen vizsgálják, mindegyikük életkora meghaladja a 75 évet. A kutatás a jövő évben fejeződik be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását