2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A műtét előtt alkalmazott béta-blokkoló növeli a kockázatot

Azoknál a pácienseknél, akik vérnyomást és szívritmust csökkentő béta-blokkoló szert kaptak műtétjük előtt, megkétszereződött a műtét utáni szívroham kockázata, és több mint kétszeres volt körükben az egy hónapon belüli elhalálozás kockázata - közölték am
2008. október 21. kedd 11:44 - Hírextra
A béta-blokkolókat gyakran adják a rutinműtétek, például sérvműtét előtt álló embereknek, hogy csökkentsék szívritmusukat, ám a Boston Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy több a káruk, mint a hasznuk.

Kamal Itani csoportja az Archives of Surgery című szaklap legutóbbi számában 238 olyan páciens orvosi adatai elemzi, akik 2000-ben, műtétjük előtt béta-blokkolót kaptak és 408 olyan páciensét, akiknél nem alkalmaztak ilyen szert. Megállapították, hogy a műtétet követő egy hónapon belül az előbbi csoport 2,94 százaléka kapott szívinfarktust és 2,52 százaléka halt meg, míg a másik csoportnál ugyanezen arányok: 0,74 százalék és 0,25 százalék voltak.

A szakemberek szerint az eredmény arra figyelmeztet, hogy a béta-blokkolókat óvatosabban kell alkalmazni műtétek előtt, illetve a szívproblémával bármely műtétre készülő emberek állapotát körültekintőbben szükséges nyomon követni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását