2024. április 19. - Emma

15 ezer euró a német olimpiai bajnokoknak

Tizenötezer eurós jutalmat kaptak a német aranyérmesek a pekingi olimpia után - tájékoztatta az MTI-t a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) sajtószóvivője.
2008. október 14. kedd 08:59 - Hírextra
Markus Böcker ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jutalmat nem az államtól független szövetség és nem is az állam folyósította, hanem a Német Sportsegély Alapítvány. Sem az állam, sem a szövetség nem finanszírozza, s pénzügyileg nem jutalmazza a sportolókat - jelentette ki.

Németország összesen 41 érmet szerzett az ötkarikás játékokon: a 16 arany mellett 10 ezüstöt és 15 bronzot. Az ezüstérmesek 10 ezer, a bronzérmesek pedig 7500 eurót kaptak fejenként az alapítványtól - függetlenül attól, hogy egyéniben vagy csapatban álltak dobogóra.

Az alapítvány pénzjutalomban részesítette azokat a német sportolókat is, akik a legjobb nyolc között végeztek. Így a negyedik helyért 4 ezer, az ötödikért 3 ezer, a hatodikért 2500, a hetedikért 2 ezer, míg a nyolcadikért 1500 eurós jutalom járt.

A szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a magyarországihoz hasonló, az olimpiai aranyérmeseknek járó "élethossziglani" járadék Németországban nem létezik. Az alapítvány ugyanakkor rendszeres támogatásban részesít csaknem 4 ezer sportolót, köztük olimpiai bajnokokat, illetve érmeseket is, de csakis sportkarrierjük segítésének céljával. Így a rendszeres pénzügyi támogatás azt a célt szolgálja, hogy a kiemelkedő versenysportolókat segítsék a felkészülésben, edzési lehetőségeik javításában, valamint akár tanulmányaik folytatásában is. A sportpályafutás befejeződése után azonban ez a támogatás is véget ér.

A Német Sportsegély Alapítványt 1972-ben hozták létre, mégpedig a gazdaság támogatásával. Az akkori Nyugat-Németországban ugyanis felvetődött az az igény, hogy egy az egykori NDK állami amatőrtámogatási rendszeréhez hasonló szisztémát hozzanak létre. A gazdaság legtekintélyesebb képviselői ezt követően hozták létre a magánalapítványt, amely azóta is egyeduralkodónak számít a német sportfinanszírozás terén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását