2024. április 26. - Ervin

Emlékkönyv Bartha Dénesről

Emlékkönyvet jelentetett meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartha Dénes zenetörténészről; a Zeneakadémia tudományos kiadványainak hatodik, közérdeklődésre is számot tartó kötete a nemzetközi hírű zenetudós születésének 100. évfordulója alkalmából l
2008. október 13. hétfő 17:44 - Hírextra
Bartha Dénes a Zeneakadémia egyik legjelentősebb tanára volt. 1934-ben kezdett el óraadóként tanítani a Zeneakadémián zenetörténetet - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy korábban ilyen szak nem volt a Zeneakadémián, Bartha és generációja, Szabolcsi Bence, Gárdonyi Zoltán, Kókai Rezső mind külföldön, német egyetemeken tanultak.

Bartha Dénes kezdettől a zenetudományi tanszak létrehozásáért dolgozott, megteremtette az alapeszközöket: kották, könyvek és lemezek gyűjteményét. A háború után, az államosításkor például megszerezte a His Master's Voice és más külföldi lemezcégek magyarországi raktárkészleteit a Zeneakadémiának.

A szak létrehozásának szellemi részében is úttörő szerepet játszott, és 1950-ben valóban meg is alapították a zenetudományi tanszakot, de Szabolcsi Bencét nevezték ki a vezetőjének. "Azt hiszem, hogy ez Barthának egész életén át egyfajta komplexust jelenthetett" - jegyezte meg Batta András.

Muzsikusnemzedékekben él legendás alakja - hangsúlyozta a rektor, hozzátéve, hogy ő maga sajnos csak egy fél évet tanulhatott nála. Mint mondta, Bartha Dénes külföldi karrierje nagyon hamar elindult, az 1950-es években persze ő sem mehetett sehová, de 1956 után azonnal hívták őt Bécsbe, Hollandiába, 1960-tól pedig Amerikába vendégprofesszornak. "Amikor tehát én idekerültem, már rég Amerikában tanított. 1974-ben, Szabolcsi halála után másfél évvel jött haza, de csak átmenetileg, és fél évet adott a mi osztályunknak" - emlékezett vissza Batta András.

"Sok nyelvet tudott, közvetlen, gyors és lobogó szellemű ember volt, egyszerre öt dolog jutott az eszébe, kérdéseket tett fel, és azonnal megválaszolta. Sistergett körülötte a levegő. A nemzetközi zenetudományból naprakész ismeretekkel bírt. Modern szellemű, jelentős zenetudós volt, aki már a 60-as években komputerről beszélt itt. Szerintem, ha élhetne, nagy szervezője lehetne akár egy intézetnek, akár a tanszéknek" - idézte fel Bartha Dénes alakját a rektor.

A zenetörténésznek szentelt emlékkönyvben olvasható érdekes kordokumentumokat és a zenetudós írásait Gádor Ágnes és Szirányi Gábor szerkesztette kötetté.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását