2024. március 29. - Auguszta

A válság olyan, mint egy házibuli

A jelenlegi pénzügyi világválság okait gyakran még a felnőttek sem látják át teljesen pontosan: éppen ezért nehéz feladatra vállalkozott a német családügyi miniszter, aki egy vasárnapi újságcikkben megpróbálta mindezt elmagyarázni - a gyerekeknek...
2008. október 12. vasárnap 20:04 - Hírextra
Ursula von der Leyen - egyébként hétgyermekes családanya - a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban az egész eseménysort "egy gigantikus házibulihoz" hasonlította, ahol mindent szabad, de ami a végén rosszra fordul. "Képzeljétek el, hogy egy gigantikus házibulin vesztek részt. Itt minden szabad, mindaddig, míg a szülők észre nem veszik. A jelszó, hogy még többet, még erősebben, s szégyenkezés nélkül. Aki a legtöbbet kockáztatja, az a buli királya" - írja.

"Mindenki részt vesz és nagyon jól szórakozik. De hirtelen a bulinak vége. Ti elmenekültök, s szörnyű másnaposság gyötör benneteket. Egyesek teljesen kiütik magukat és az intenzív osztályra kerülnek. Megérkezik a rendőrség és kényelmetlen kérdéseket tesz fel.

A szüleitek mérgesek azért, amit ti titokban, a hátuk mögött tettetek - ugyanakkor maguknak is szemrehányásokat tesznek, mert nem figyeltek eléggé oda rátok. Többé senki nem bízik senkiben, mindenki a másikat vádolja."

"Hát így történt ez a nemzetközi pénzpiacokon is. A hiteleket - azaz mások adósságát - boldog-boldogtalannak eladták. A vevők és az eladók - a befektetési bankok - mindezzel sok pénzt kerestek. És egészen mostanáig az trónolt a legfelül, aki a legszebb légvárakat építette, s a legegzotikusabb pénzügyi termékeket fejlesztette ki.

Szinte egyáltalán nem voltak szabályok, hiszen mindez olyan jól működött. A nemzetközi bankfelügyeletek mással foglalkoztak vagy hagyták a figyelmüket elaltatni. Egészen addig, amíg ez a léggömb kipukkadt, minden elkezdett veszíteni értékéből, s a tőzsdei árfolyamok összeomlottak" - írta "Hogyan magyarázom a válságot gyerekeimnek" című cikkében a német miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását